Σκηνοθεσία: Deniz Gamze Ergüven
Drama | K-13 | TUR
Παίζουν: Günes Sensoy, Doga Zeynep Doguslu, Tugba Sunguroglu
Διάρκεια: 97 λεπτά
Χώρος Προβολής: Αμφιθέατρο Θ. Αγγελόπουλος – Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας — 08/03/2023, 21:00
Είσοδος: 5 ευρώ, ελεύθερη κάτω των 18
Πέντε αδερφές που έχουν χάσει τους γονείς τους ζουν μαζί με τη γιαγιά τους και τον θείο τους τον Ερόλ σε ένα χωριό στα βάθη της Τουρκίας. Μετά από μία μέρα που βγήκαν και διασκέδασαν με αγόρια, η γιαγιά και ο θείος αποφασίζουν να τις αποκόψουν από τον έξω κόσμο. Η διαπαιδαγώγησή τους είναι αυστηρή, καθώς είναι έγκλειστες στο σπίτι, δεν πάνε σχολείο, φορούν συντηρητικά ρούχα και όλη τη μέρα προετοιμάζονται να γίνουν νοικοκυρές.
Τα κορίτσια όμως έχουν αντιστάσεις: με τα μακριά μαύρα τους μαλλιά να ανεμίζουν, όμορφες σαν τα χρόνια της νότης τους, γελούν, πειράζονται, χορεύουν, ερωτεύονται, ζουν ανέμελα τις πρώτες μέρες ενός ζεστού, ηλιόλουστου καλοκαιριού. Μέχρι που ανήσυχη γιαγιά και ανυπόμονος θείος σκέφτονται την τέλεια λύση: ξεκινώντας από τις μεγάλες, να τις παντρέψουν με προξενιό. Μία βίαιη διαδικασία «ξεφορτώματος» ξεκινά. Πώς μπορούν να αντισταθούν; Πώς σπάει το χαλινάρι αιώνων από τη ράχη σου; Πώς μπορείς να τρέξεις ελεύθερη, μακριά;
Οι Ατίθασες ανταμείφθηκαν με πλειάδα βραβείων όπου προβλήθηκαν. Λογικό, καθώς η πρωτοεμφανιζόμενη Τουρκάλα με σπουδές στη Γαλλία Ντενίζ Γκαμζέ Εργκιουβέν γράφει και σκηνοθετεί μια ιστορία θηλυκής ενηλικίωσης που τα έχει όλα. Πρώτον, ένα γνώριμο εξωτισμό, καθώς αφορά πέντε αδελφές οι οποίες μεγαλώνουν στην αναπόδραστη και απόλυτα οπισθοδρομική πραγματικότητα της επαρχιακής βόρειας Τουρκίας.
Κατόπιν, την έντονη κοινωνική ματιά και μια ομάδα χαριτωμένων βασικών χαρακτήρων, ενώ, τέλος, καθημερινές χαρές και λύπες, ακόμα και τραγωδίες, με μια πολύχρωμη χαλαρότητα που συγκινεί, προβληματίζει, μα απελευθερώνει ταυτόχρονα τον θεατή (ρεαλισμός και αφέλεια ισορροπούν δεξιοτεχνικά). Χωρίς να ξεπέφτει στο μελόδραμα ή στη φάρσα, η Εργκιουβέν χειρίζεται το κινηματογραφικά οικείο με σπιρτόζικο, φωτογενή τρόπο και τηρεί μια αξιοθαύμαστη αφηγηματική συνέπεια η οποία «λύνει» το κοινό, αιχμαλωτίζοντάς το σε ένα μοντέρνο παραμύθι.
Οι «Ατίθασες» σαρωσαν κάθε είδους διάκριση: Βραβείο Κοινού στη Θεσσαλονίκη και στο Σικάγο, Βραβείο Lux του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, συμμετοχή στο «Δεκαπενθήμερο Σκηνοθετών» των Κανών, υποβολή της Γαλλίας στα ξενόγλωσσα Όσκαρ.
Προλογίζουν μαθητές και καθηγητές του προγράμματος «Σχολεία-Πρέσβεις του Ευρωπαϊκου Κοινοβουλίου» του Γ.Ε.Λ. Αρφαρών.