Αφίσα της ταινίας Ένα Δέντρο Μεγαλώνει στο Μπρούκλιν

Σκηνοθεσία: Elia Kazan
Drama, Romance | K-15 | USA
Παίζουν: Dorothy McGuire, Joan Blondell, James Dunn
Διάρκεια: 129 λεπτά
Χώρος Προβολής: Αμφιθέατρο Θ. Αγγελόπουλος – Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας — 16/12/2021, 21:30
Είσοδος: 4 ευρώ, ελεύθερη κάτω των 18

Στις αρχές του 20ού αιώνα, στη φτωχική συνοικία του Μπρούκλιν, η δεκατριάχρονη Φράνσι ονειρεύεται να τελειώσει το σχολείο και να γίνει συγγραφέας, αλλά τα οικονομικά της οικογένειάς της καθιστούν δύσβατη την πορεία της προς τη μόρφωση και την ολοκλήρωση.

Η ταινία (γνωστή και ως «Χαμένα Νιάτα») είναι ένα δράμα παραγωγής 1945 και αποτελεί κινηματογραφική διασκευή του ομώνυμου μυθιστορήματος που έγραψε το 1943 η Μπέτι Σμιθ. Σηματοδότησε το σκηνοθετικό ντεμπούτο του Ελία Καζάν στον κινηματογράφο και ξεχώρισε για τη διάχυτη συγκίνηση και τις ερμηνείες των μικρών πρωταγωνιστών, ειδικά της Πέγκι Αν Γκάρνερ. Το μήνυμα της ταινίας είναι εξαιρετικά επίκαιρο στις μέρες μας: τα όνειρα είναι σαν τα δέντρα, πολλές φορές φυτρώνουν ακόμα και κάτω από τις πιο δύσκολες συνθήκες.

Η ταινία έκανε τεράστια επιτυχία (ήταν μέσα στις πέντε εισπρακτικές επιτυχίες της χρονιάς) και προτάθηκε για δύο Όσκαρ αποσπώντας τελικά το Όσκαρ Β’ Ανδρικού Ρόλου για τον Τζέιμς Νταν, ενώ η μικρή Πέγκι Αν Γκάρνερ έλαβε τιμητικό βραβείο Όσκαρ για την καλύτερη ερμηνεία από νεαρή ηθοποιό. Το 2010 η ταινία επελέγη από τη Βιβλιοθήκη του Αμερικάνικου Κογκρέσου ως τμήμα του Εθνικού Μητρώου Κινηματογράφου ως πολιτιστικά, ιστορικά και αισθητικά σημαντική.