Η αφίσα της ταινίας «Ουδέν Νεώτερον από το Δυτικό Μέτωπο»

Σκηνοθεσία: Edward Berger
Action, Drama, War | K-15 | GER
Παίζουν: Felix Kammerer, Albrecht Schuch, Daniel Brühl
Διάρκεια: 148 λεπτά
Χώρος Προβολής: Αμφιθέατρο Θ. Αγγελόπουλος – Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας — 15/11/2023, 21:00
Είσοδος γενική 5 ευρώ, είσοδος 3 ευρώ για ανέργους, φοιτητές και πολύτεκνους, ελεύθερη κάτω των 18

Τοποθετημένο στις τελευταίες ημέρες του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου το Ουδέν Νεώτερον από το Δυτικό Μέτωπο, ακολουθεί τη ζωή ενός ιδεαλιστή νεαρού Γερμανού στρατιώτη που ονομάζεται Πόλ Μπάουμερ. Αφού κατατάχθηκε στον γερμανικό στρατό με τους φίλους του, ο Μπάουμερ βρίσκεται εκτεθειμένος στην πραγματικότητα του πολέμου, καίγοντας τις πρώτες ελπίδες του να γίνει ήρωας, καθώς κάνει ό,τι μπορεί για να επιβιώσει.

Η νέα προσαρμογή του μυθιστορήματος του Ρεμαρκ από τον σκηνοθέτη Έντουαρντ Μπέργκερ, προσφέρει μια ζοφερή, αλλά εντυπωσιακή απεικόνιση του πολέμου χαρακωμάτων στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η ιστορία μεταφέρθηκε για πρώτη φορά σε μια εμβληματική ταινία από την Universal Pictures το 1930. Αυτή τη φορά, ο Berger αναπαρήγαγε την ιστορία με μια σαφώς γερμανική αντίληψη του πολέμου και της εξουσίας. Εδώ δεν υπάρχουν ήρωες. Καμία ηθική πυξίδα. Μόνο ένα έθνος που παραπλανήθηκε τόσο πολύ, που άνοιξε το δρόμο για την ίδια του την καταστροφή.

Η ταινία έλαβε 14 υποψηφιότητες στα Βραβεία Κινηματογράφου της Βρετανικής Ακαδημίας (κερδίζοντας επτά, συμπεριλαμβανομένου του BAFTA Καλύτερης Ταινίας) και 9 υποψηφιότητες στα Βραβεία Όσκαρ 2022, μεταξύ των οποίων Καλύτερης Ταινίας και Καλύτερου Διασκευασμένου Σεναρίου, κερδίζοντας τα Όσκαρ Καλύτερης Διεθνούς Ταινίας, Καλύτερης Πρωτότυπης Μουσικής, Καλύτερης Καλλιτεχνικής Διεύθυνσης και Καλύτερης Φωτογραφίας