Η αφίσα της ταινίας Ο 13ος Κληρονόμος

Σκηνοθεσία: Robert Hamer
Comedy, Crime | UK
Παίζουν: Dennis Price, Alec Guinness, Valerie Hobson
Διάρκεια: 106 λεπτά
Χώρος Προβολής: Café Cine (Δυτική Παραλία Καλαμάτας) — 20/07/2017, 21:30
Είσοδος: 4 ευρώ, ελεύθερη κάτω των 18

Ένας νεαρός αστός προσπαθεί να αναρριχηθεί στην διαδοχή ενός Δουκάτου, για να εκδικηθεί την αδικία που έγινε στη μητέρα του, σκοτώνοντας όλους τους ευγενείς που προηγούνται στην σειρά της διαδοχής…! 

Σε σκηνοθεσία Robert Hamer, «Ο 13ος κληρονόμος» είναι μία ξέφρενη βρετανική μαύρη κωμωδία των Ealing Studios που μεσουράνησαν στη μεταπολεμική Βρετανία, κάνοντας σήμα κατατεθέν τους την ειρωνεία και τον κυνισμό των μαύρων κωμωδιών τους και αναδεικνύοντας το βρετανικό χιούμορ σε όλο του το μεγαλείο. 

Η ταινία διακωμωδεί το στιλ της αριστοκρατικής Βρετανικής παράδοσης, των ευγενών με τα κτήματα τους, των λόρδων και όλων των άλλων στοιχείων που χαρακτηρίζουν τον ταξικό διαχωρισμό της χώρας, με εξαιρετικό χιούμορ, στυλ, αλλά ταυτόχρονα με κυνισμό και σνομπισμό. Το επίπεδο της ταινίας ανεβάζουν οι ερμηνείες όλων των ηθοποιών, με εξέχουσες αυτές του Ντένις Πράις, που υποδύεται τον επίδοξο δούκα και τον απίστευτο Άλεκ Γκίνες, ένα από τα πιο εύπλαστα πρόσωπα που έχει ευτυχήσει να συλλάβει η κινηματογραφική κάμερα, στην τρίτη μόλις ταινία της καριέρας του, όπου με αστείρευτο ταλέντο εναλλάσσεται σε 8 ρόλους!

Για όλους αυτούς τους λόγους, «Ο 13ος Κληρονόμος» θεωρείται μία από τις καλύτερες αγγλικές ταινίες όλων των εποχών και δικαίως έχει εξασφαλίσει τη θέση της στο top 100 του βρετανικού κινηματογράφου.