ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΖΩΝΗ | ΣΧΟΛΕΙΑ | Η ΦΩΝΗ ΣΟΥ

Η αναζήτηση της σύνδεσης και η προσπάθεια να αφήσετε το στίγμα σας είναι τα βασικά θέματα που θα σας οδηγήσουν στην εκπληκτικά εκλεκτική συλλογή “Ταινίες μικρού μήκους – Η φωνή σου” που αποτελείται από 3 ταινίες:

Μια ομάδα παιδιών στην Αθήνα που κάνουν θέατρο χάνουν τον πρωταγωνιστή τους, ο οποίος εκφοβίζεται από ένα μεγαλύτερο αγόρι στο Στιλ της Ενιδρύδας που ανοίγει την ενότητα.  Ο Λόγος Tibbits της Edith Jorisch που ακολουθεί, αναρωτιέται τι θα γινόταν αν ο άνεμος μιλούσε τη γλώσσα των παιδιών, ποια θα ήταν η φωνή του και ποιές αναμνήσεις θα κουβαλούσε. Στο τέλος, στην Αόρατη Μαθήτρια της Emilia Herbs αναδεικνύεται η ιστορία της 12χρονης Ινές, που προσπαθεί να αντιμετωπίσει την ασθένεια της αδερφής της.

Κατεβάστε το εκπαιδευτικό υλικό για την διδακτική αξιοποίηση των ταινιών: ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΚΙΤ Psaroloco22 Η Φωνή σου Β’.pdf

Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου | Ώρες: 09:00, 10:45, 12:40
Με την συνεργασία του Psaroloco παιδικό και εφηβικό διεθνές φεστιβάλ κινηματογράφου
Διάρκεια: 44′ | Προτεινόμενες Ηλικίες: 10+

Στιγμιότυπο από τη μυθοπλασία ΤΟ ΣΤΙΛ ΤΗΣ ΕΝΙΔΡΥΔΑΣ

ΤΟ ΣΤΙΛ ΤΗΣ ΕΝΙΔΡΥΔΑΣ

Μυθοπλασία του Νίκου Νταγιαντά, Ελλάδα, διάρκεια 20′

​Μια ομάδα παιδιών στην Αθήνα που κάνουν θέατρο χάνουν τον πρωταγωνιστή τους, ο οποίος εκφοβίζεται από ένα μεγαλύτερο αγόρι. Ένας ηλεκτρολόγος μερικής απασχόλησης και δάσκαλος Kung Fu έρχεται να τους βοηθήσει. Αλλά για να φέρουν πίσω τον φίλο τους, πρέπει πρώτα να μάθουν πώς να είναι μια πραγματική ομάδα.

Στιγμιότυπο από τη μυθοπλασία ΛΟΦΟΣ TIBBITS

ΛΟΦΟΣ TIBBITS

Μυθοπλασία της Edith Jorisch, Καναδάς, διάρκεια 12′, χωρίς διάλογο

Κι αν ο άνεμος μιλούσε τη γλώσσα των παιδιών… Ποια θα ήταν η φωνή του; Ποιες θα ήταν οι αναμνήσεις που κουβαλάει;

Στιγμιότυπο από τη μυθοπλασία ΑΟΡΑΤΗ ΜΑΘΗΤΡΙΑ

AΟΡΑΤΗ ΜΑΘΗΤΡΙΑ

Μυθοπλασία της Emilia Herbs, Αργεντινή, διάρκεια 12′

​Η Ινές είναι ένα 12χρονο κορίτσι που αρχίζει να παρακολουθεί μαθήματα πατινάζ, με την ενθάρρυνση των γονιών της που προσπαθούν να την κρατήσουν μακριά από το σπίτι ενώ αντιμετωπίζουν την ασθένεια της αδερφής της.


ΜΙΚΡΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΜΙΚΡΑ (Α’ Μέρος)

Το πρόγραμμα «Ταινίες μικρού μήκους για μικρά παιδιά 1» για ηλικίες 4 ετών και άνω, προβάλλει 4 ταινίες γεμάτες χρώματα, τρυφερότητα και ανακαλύψεις για να εμβαθύνει την αυξανόμενη εκτίμηση των παιδιών για τον κινηματογράφο μέσα από μια ευρηματική σειρά αφηγηματικών προσεγγίσεων. 

Μια ιστορία ανακάλυψης στην ταινία «Τα μωρά και η αρκούδα» καταγράφει την μαγεία του κόσμου. Όταν η μαγεία της καλοσύνης και των χρωμάτων έρθει στο επίκεντρο των ταινιών «Μπέμολ» και «Ουράνιο τόξο» θα εκπλαγείτε. Και αν λαχταράτε μαγικές αστείες ιστορίες με πριγκίπισσες και ιππότες θα ενθουσιαστείτε με την Ελληνική συμμετοχή στην ταινία «Το ελάφι και ο ιππότης».

Κατεβάστε το εκπαιδευτικό υλικό για την διδακτική αξιοποίηση των ταινιών: ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΚΙΤ Psaroloco22 Ταινίες Μικρού Μήκους για Μικρά Παιδιά Α.pdf

Σάββατο 11 Φεβρουαρίου | Ώρα: 10:00
Με την συνεργασία του Psaroloco παιδικό και εφηβικό διεθνές φεστιβάλ κινηματογράφου
Διάρκεια: 48′ | Προτεινόμενες Ηλικίες: 4+ 

Στιγμιότυπο από το κινούμενο σχέδιο ΜΠΕΜΟΛ

ΜΠΕΜΟΛ

Κινούμενο σχέδιο της Lacroix Oana, Ελβετία, διάρκεια 6′, χωρίς διάλογο

Ένα άφτερo αλλά ταλαντούχο αηδόνι γοητεύει τους κατοίκους του δάσους με το τραγούδι του. Μετά από μια τρομερή καταιγίδα, το αηδόνι αρρωσταίνει και χάνει τη φωνή του. Γούνινοι φίλοι ενώνονται για να βοηθήσουν το αηδόνι να ανακάμψει.

Στιγμιότυπο από το κινούμενο σχέδιο ΤΑ ΜΩΡΑ ΚΑΙ Η ΑΡΚΟΥΔΑ - ΜΕΡΑ ΚΑΙ ΝΥΧΤΑ

ΤΑ ΜΩΡΑ ΚΑΙ Η ΑΡΚΟΥΔΑ – ΜΕΡΑ ΚΑΙ ΝΥΧΤΑ

Κινούμενο σχέδιο των Marek Skrobecki και Maja Garmulewicz, Πολωνία, διάρκεια 4′, χωρίς διάλογο

Δύο παιδιά (αδερφός και αδερφή) και ο φίλος τους το αρκουδάκι μεταφέρουν τους θεατές σε έναν φανταστικό κόσμο χρωμάτων και σχημάτων. Τα παιδιά εξερευνούν πώς η κίνηση του ήλιου αλλάζει την μέρα και την νύχτα. Ο Trafik φοβάται το σκοτάδι και προσπαθεί να κρατήσει τη μέρα.

Στιγμιότυπο από το κινούμενο σχέδιο ΟΥΡΑΝΙΟ ΤΟΞΟ

ΟΥΡΑΝΙΟ ΤΟΞΟ

Κινούμενο σχέδιο της Hui Tan, ΗΠΑ, διάρκεια 8′, χωρίς διάλογο

Αυτή είναι μια υπέροχη ταινία που αντιμετωπίζει το πολιτιστικό σκηνικό του κινεζικού ταμπού που απαγορεύει το διάλογο για τη φτώχεια ή την οικονομική επιθυμία, δύο παιδιά ανακαλύπτουν έναν τρόπο να δώσουν ένα δώρο για την Ημέρα της Μητέρας πέρα από την αξία των χρημάτων

Στιγμιότυπο από το κινούμενο σχέδιο ΤΟ ΕΛΑΦΙ ΚΑΙ Ο ΙΠΠΟΤΗΣ

ΤΟ ΕΛΑΦΙ ΚΑΙ Ο ΙΠΠΟΤΗΣ

Κινούμενο σχέδιο της Βιβή Μαρκάτου, Ελλάδα, διάρκεια 30′

Ο Κολ, ένας νεαρός αγρότης, ονειρεύεται να γίνει ιππότης! Στο ταξίδι του θα επισκεφθεί ένα μεγάλο κάστρο, θα εξερευνήσει ένα μυστηριώδες δάσος και θα συναντήσει ένα πολύχρωμο καστ χαρακτήρων. Θα έχει ο Κολ το θάρρος να αντιμετωπίσει τους φόβους του και να αποδείξει ότι έχει ό,τι χρειάζεται για να γίνει ιππότης;


ΜΙΚΡΕΣ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΕΣ (Α’ Μέρος)

Το πρόγραμμα «Ταινίες μικρού μήκους – Μικρές Περιπέτειες 1» για ηλικίες 7 ετών και άνω προβάλλει 4 ταινίες γεμάτες περιπέτεια και μυστικά. Προβάλουν την αποδοχή της διαφορετικότητας και την δύναμη της φύσης μέσα από μια ευρηματική σειρά αφηγηματικών προσεγγίσεων.

Κατεβάστε το εκπαιδευτικό υλικό για την διδακτική αξιοποίηση των ταινιών: ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΚΙΤ Psaroloco22 Μικρές Περιπέτειες Α.pdf

Σάββατο 11 Φεβρουαρίου | Ώρα: 11:00
Με την συνεργασία του Psaroloco παιδικό και εφηβικό διεθνές φεστιβάλ κινηματογράφου
Διάρκεια: 44′ | Προτεινόμενες Ηλικίες: 7+ | Οι ταινίες προβάλλονται με Ελληνικούς υποτίτλους

Στιγμιότυπο από το κινούμενο σχέδιο Η ΟΔΥΣΣΕΙΑ ΤΟΥ ΣΟΥΜ

Η ΟΔΥΣΣΕΙΑ ΤΟΥ ΣΟΥΜ

Κινούμενo σχέδιo του Julien Bisaro, Γαλλία, διάρκεια 26′

Ο Σουμ, μια κουκουβάγια μωρό, εκκολάπτεται ακριβώς όταν μια θύελλα ξεσπά. Όταν πέφτει το δέντρο με την φωλιά του, τότε το μικρό, σπρώχνοντας ένα δεύτερο αυγό που ήταν μαζί του στην φωλιά, είναι αποφασισμένο να βρει μια μητέρα… ακόμα κι αν αυτή η μαμά αποδειχθεί αλιγάτορας ή ρακούν!!

Στιγμιότυπο από το κινούμενο σχέδιο ΜΟΝΟΙ ΣΤΟ ΑΣΑΝΣΕΡ

ΜΟΝΟΙ ΣΤΟ ΑΣΑΝΣΕΡ

Κινούμενο σχέδιο της Αναστασίας Παπαδοπούλου, Ελλάδα, διάρκεια 4′, χωρίς διάλογο

Τέσσερα άτομα και ο χρόνος που περνούν σε ένα ασανσέρ. Εμπνευσμένο από την καθημερινότητα και τη διαφορά στη συμπεριφορά των ανθρώπων όταν είναι μόνοι, σε αντίθεση με την κοινωνικά αποδεκτή συμπεριφορά που υιοθετούν τα άτομα όταν βρίσκονται σε δημόσιο χώρο και ιδιαίτερα στο περιορισμένο και πάντα άβολο περιβάλλον ενός ασανσέρ.

Στιγμιότυπο από το κινούμενο σχέδιο ΚΡΑΤΗΣΤΕ ΤΑ ΠΟΔΙΑ ΣΑΣ ΣΤΑ ΣΥΝΝΕΦΑ

ΚΡΑΤΗΣΤΕ ΤΑ ΠΟΔΙΑ ΣΑΣ ΣΤΑ ΣΥΝΝΕΦΑ

Κινούμενο σχέδιο της Ελένη Λαζαρίδη, Ελλάδα, διάρκεια 3′, χωρίς διάλογο

Ο Φίκος προσπαθεί να διασχίσει την πόλη με το αναπηρικό του καροτσάκι, αλλά συναντά συνεχώς εμπόδια που μπορεί να ξεπεράσει μόνο μέσω της φαντασίας.

Στιγμιότυπο από το κινούμενο σχέδιο ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΟΥ κ. ΝΟΣΤΟΚ

ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΟΥ κ. ΝΟΣΤΟΚ

Κινούμενο σχέδιο των Patrice Seiler και Maxime Marion, Γαλλία, διάρκεια 11′

​Ο κύριος Nοστόκ ζει σε μια ταραχώδη πόλη. Χωρίς άγχος ή πιεσμένος από τον χρόνο πηγαίνει στη δουλειά και έχει πάντα μια νέα έκπληξη κάτω από το καπέλο του. Όταν βραδιάζει μπαίνει στη σοφίτα του και μένει εκεί για ώρες. Δουλεύοντας το μυστικό του.

​Η ταινία φτιάχτηκε αποκλειστικά με τη χρήση υλικών δεύτερης ευκαιρίας


ΜΙΚΡΕΣ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΕΣ (Β’ Μέρος)

Το πρόγραμμα «Ταινίες μικρού μήκους – Μικρές Περιπέτειες 2» για ηλικίες 7 ετών και άνω προβάλλει 4 ταινίες γεμάτες περιπέτεια και μυστικά. Προβάλουν την αποδοχή της διαφορετικότητας και την δύναμη της φύσης μέσα από μια ευρηματική σειρά αφηγηματικών προσεγγίσεων.

Κατεβάστε το εκπαιδευτικό υλικό για την διδακτική αξιοποίηση των ταινιών: ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΚΙΤ Psaroloco22 Μικρές Περιπέτειες Β.pdf

Σάββατο 11 Φεβρουαρίου | Ώρα: 12:00
Με την συνεργασία του Psaroloco παιδικό και εφηβικό διεθνές φεστιβάλ κινηματογράφου
Διάρκεια: 42′ | Προτεινόμενες Ηλικίες: 7+ | Οι ταινίες προβάλλονται με Ελληνικούς υποτίτλους

Στιγμιότυπο από το κινούμενο σχέδιο Ο ΠΙΘΗΚΟΣ ΝΤΟΜΙΝΟ

Ο ΠΙΘΗΚΟΣ ΝΤΟΜΙΝΟ

Κινούμενο σχέδιο του Ulf Grenzer, Γερμανία, διάρκεια 4′

Ένας πίθηκος αναπολεί τη ζωή του στη ζούγκλα. Στον ζωολογικό κήπο συναντά έναν διευθυντή και την κόρη του, που είναι μεγάλη λάτρης των ζώων. Μια αλυσίδα γεγονότων αλλάζει τη ζωή του στο κλουβί για πάντα.

Στιγμιότυπο από το κινούμενο σχέδιο ΑΠΟΛΕΣΘΕΝΤΑ

AΠΟΛΕΣΘΕΝΤΑ

Κινούμενο σχέδιο της Βίβιαν Παπαγεωργίου, Ελλάδα, διάρκεια 9′, χωρίς διάλογο

Μια βαλίτσα είναι έτοιμη για ένα νέο ταξίδι με τον ιδιοκτήτη της, αλλά δεν είναι ακριβώς χαρούμενη για αυτό. Θέλει να ταξιδέψει μόνη και να είναι ελεύθερη, έτσι προσπαθεί να πείσει τις άλλες βαλίτσες για μια επανάσταση, αλλά κανείς δεν είναι πρόθυμος να το κάνει. Η βαλίτσα συναντά μια ακόμη βαλίτσα, αρχίζουν να ερωτεύονται και μετά από ένα χάος στο αεροδρόμιο καταφέρνουν να ξεφύγουν από αυτό το χρυσό κλουβί και να ζήσουν ελεύθερα και χαρούμενοι.

Στιγμιότυπο από το κινούμενο σχέδιο Η ΖΩΝΗ ΤΟΥ ΑΠΟΛΛΩΝΑ

Η ΖΩΝΗ ΤΟΥ ΑΠΟΛΛΩΝΑ

Κινούμενο σχέδιο του Jack Shih, Tαιβάν, διάρκεια 4′

Ο Nee-Gu Lo πήρε το θάρρος να υπογράψει για την συμμετοχή του παχουλού πατέρα του στον διαγωνισμό bodybuilder, αν και ο πατέρας του δεν κατάφερε να χτίσει τη ζώνη του Απόλλωνα μετά από μια προκλητική σειρά  προπονήσεων, συγκινήθηκε από την υποστήριξη του μικρού αγοριού του. Ο κ. Lo  ενάντια στις αποδοκιμασίες από το πλήθος κατάφερε και αντέστρεψε το αποτέλεσμα με μια εγκάρδια ομιλία που έκανε τους πάντες πολύ περήφανους γι’ αυτόν τον χοντρό.

Στιγμιότυπο από το κινούμενο σχέδιο ΤΖΙΟΥΖΕΠΕ

ΤΖΙΟΥΖΕΠΕ

Κινούμενο σχέδιο της Isabelle Favez, Ελβετία, διάρκεια 26′

Το φθινόπωρο φτάνει στο τέλος του και ο Τζιουζέπε και η οικογένεια του σκαντζόχοιρου ετοιμάζονται να πέσουν σε χειμερία νάρκη. Ωστόσο, για τα κουνέλια Ayana και Toto, που είναι οι πιο στενοί του φίλοι, ο χειμώνας είναι η καλύτερη εποχή του χρόνου! Υπάρχουν τόσα πολλά να κάνουν όπως να παίξουν στο χιόνι, να κάνουν έλκηθρο και πατινάζ στην παγωμένη λίμνη. Παρά τους τρομακτικούς θρύλους για το τι συμβαίνει με τους σκαντζόχοιρους που δεν πέφτουν σε χειμερία νάρκη ο Τζιουζέπε αποφασίζει να μην κοιμηθεί φέτος – οι τρεις τους πηγαίνουν σε μια αναζήτηση για να βρουν χιόνι! Μαζί σε μια μεγάλη περιπέτεια θα ξεπεράσουν τους φόβους τους και θα κάνουν μερικούς απροσδόκητους νέους φίλους.


ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΧΩΡΙΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟ

Σκηνή από την ταινία Βασίλισσα Χωρίς Βασίλειο

Η αληθινή ιστορία της σχέσης μεταξύ της Frost, μιας πολικής αρκούδας, και ενός κινηματογραφιστή της άγριας φύσης, σε ένα νησί κοντά στον Βόρειο Πόλο. Επί 4 χρόνια, ο Νορβηγός Asgeir Helgestad καταγράφει τις δραματικές επιπτώσεις που έχει η κλιματική αλλαγή στον κόσμο της Frost, ανατρέποντας τις ισορροπίες του οικοσυστήματος και βάζοντας σε κίνδυνο τη ζωή της πολικής αρκούδας και των παιδιών της.

Σάββατο 11 Φεβρουαρίου | Ώρα: 13:00
Με την συνεργασία του Κέντρου Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας
Διάρκεια: 71′ | Προτεινόμενες Ηλικίες: 7+


Ο ΘΑΥΜΑΤΟΠΟΙΟΣ

Σκηνή από την ταινία Ο Θαυματοποιός

Ο Θαυματοποιός είναι ένας καλλιτέχνης που παρακολουθεί το επάγγελμά του να ξεψυχά. Χάνει το κοινό του, την πιάτσα του, το κύρος του στο χώρο του θεάματος, την λάμψη του. Πάνω από όλα, χάνει την Αλίκη, το αθώο κορίτσι που κάποτε πίστεψε ότι η μαγεία του ήταν αληθινή – έχουν όμως όλα τελειώσει ? 

Μια νοσταλγική, γλυκόπικρη ωδή στην μαγεία της πεθαμένης τέχνης των θαυματοποιών είναι η ταινία του Sylvain Chomet μετά το «Τρίο της Μπελβίλ» και ένα κλείσιμο ματιού στην αντίστοιχα ηττημένη από τον 3D ψηφιακό ανταγωνισμό μαεστρία του παραδοσιακού κινούμενου σχεδίου. Αρωγός, σ’ αυτή την ελεγειακή παραβολή, το φάντασμα του Ζακ Τατί σε αυτή την πανέμορφη ταινία. Εξάλλου, μπορεί πια να μην υπάρχουν μάγοι, υπάρχει όμως ακόμα μαγεία…!

Διακρίσεις:
Βραβείο Καλύτερου Κινούμενου Σχεδίου στα Ευρωπαϊκά Βραβεία 2010.
Υποψήφιο για Χρυσή Σφαίρα Κινούμενου Σχεδίου.

Σάββατο 11 Φεβρουαρίου | Ώρα: 14:30
Διάρκεια: 80′ | Προτεινόμενες Ηλικίες: 10+ | Η ταινία θα προβληθεί με ελληνικούς υποτίτλους


ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Το πρόγραμμα «ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ» για ηλικίες 15 ετών και άνω προβάλλει 7 ταινίες ευαισθητοποίησης για το περιβάλλον και τα δικαιώματα.

Κατεβάστε το εκπαιδευτικό υλικό για την διδακτική αξιοποίηση των ταινιών: ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΚΙΤ Psaroloco Ανθρώπινα δικαιώματα και Περιβάλλον.pdf

Την ενότητα προλογίζει η κ. Παναγιώτα Μηλίτση, κοινωνική λειτουργός, συντονίστρια Κέντρου Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας Καλαμάτας των Παιδικών Χωριών SOS.

Σάββατο 11 Φεβρουαρίου | Ώρα: 16:00  
Με την συνεργασία του Psaroloco παιδικό και εφηβικό διεθνές φεστιβάλ κινηματογράφου
Διάρκεια: 78′ | Προτεινόμενες Ηλικίες: 15+ | Οι ταινίες προβάλλονται με ελληνικούς υποτίτλους

Στιγμιότυπο από το ντοκιμαντέρ ΙΟΥΛΙΕΤΑ & ΟΙ ΧΕΛΩΝΕΣ

ΙΟΥΛΙΕΤΑ & ΟΙ ΧΕΛΩΝΕΣ

Ντοκιμαντέρ της Mirjam Marks, Ολλανδία, διάρκεια 15′

Η 14χρονη Τζουλιέτα ζει στο νησί Κουρασάο της Καραϊβικής και προτιμά να είναι κάτω από το νερό παρά πάνω. Όσο περισσότερο χρόνο περνάει η Τζουλιέτα κάτω από το νερό, τόσο περισσότερο έρχεται αντιμέτωπη με μεγάλες ποσότητες απορριμμάτων στον βυθό. Μαζί με άλλους εθελοντές στο Κουρασάο, η Τζουλιέτα διασώζει θαλάσσιες χελώνες που έχουν ανάγκη και προσπαθεί να βελτιώσει τον βιότοπό τους. Οι ενέργειές της μερικές φορές φαίνονται σαν σταγόνα στον ωκεανό για την Τζουλιέτα.

Στιγμιότυπο από τη μυθοπλασία ΛΕΩΝ

ΛΕΩΝ

Μυθοπλασία του Moein Rooholamini, Ιράν, διάρκεια 5′

​​Σε μια ειδική κατάσταση, ο Khalid έχει καθήκον να αναφέρεται στον αδελφό του.

Στιγμιότυπο από τη μυθοπλασία ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΡΟΗ

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΡΟΗ

Μυθοπλασία του Sâm Mirhosseini, Γαλλία, διάρκεια 25′

​Ο Ζακ εργάζεται ως δύτης βαθέων υδάτων στα νερά της αποβάθρας της Δουνκέρκης. Μετανάστης από το Ιράν, έφτασε στη Γαλλία δέκα χρόνια πριν. Ο Κέιβαν είναι επίσης Ιρανός και μέρος του ρεύματος των μεταναστών που φιλοδοξούν να φτάσουν στην Αγγλία. Ο Κέιβαν προσπαθεί να εκμεταλλευτεί την προνομιακή πρόσβαση του Ζακ στις αποβάθρες, όμως ο Ζακ θα δεχθεί να βοηθήσει τον συμπατριώτη του;

Στιγμιότυπο από το κινούμενο σχέδιο Η ΚΑΜΙΝΑΔΑ

Η ΚΑΜΙΝΑΔΑ

Κινούμενo σχέδιo – Ντοκιμαντερ Frédéric Schuld, Γερμανία, διάρκεια 5′

19ος αιώνας στην Ευρώπη. Ένα παιδί ανεβαίνει σε μια καμινάδα ενώ ένα πουλί πετάει σε αυτήν για να φτιάξει μια φωλιά. Μια συνάντηση χωρίς επιστροφή. Ένας Βρετανός καπνοδοχοκαθαριστής περιγράφει την καθημερινότητά του να αναγκάζει μικρά παιδιά να γίνουν εργάτες. Ενώ παρατηρούμε ένα παιδί να καθαρίζει μια καμινάδα, η δήλωση του δασκάλου γίνεται πιο προσωπική με κάθε πρόταση μέχρι να καταλάβουμε ότι μιλάει για το δικό του παρελθόν.

Στιγμιότυπο από το ντοκιμαντέρ ΔΥΝΑΜΗ ΣΤΗΝ ΝΕΟΛΑΙΑ

ΔΥΝΑΜΗ ΣΤΗΝ ΝΕΟΛΑΙΑ: ΤΕΧΝΗ ΤΩΝ ΔΡΟΜΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΙΜΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΟΙΚΙΛΟΦΟΡΙΑ

Ντοκιμαντέρ της Dominique De Villiers, Ηνωμένο Βασίλειο, διάρκεια 18′

Εν μέσω μιας παγκόσμιας πανδημίας, νέοι από την Αγγλία, τη Σερβία και την Ελλάδα δημιουργούν τεράστια δημόσια έργα τέχνης του δρόμου που αναδεικνύουν τις ελπίδες και τους φόβους τους για την ισότητα και την κοινωνική δικαιοσύνη.

Στιγμιότυπο από το κινούμενο σχέδιο ΓΕΝΙΚΟ ΔΕΝΤΡΟ

ΓΕΝΙΚΟ ΔΕΝΤΡΟ

Κινούμενο σχέδιο – Ντοκιμαντερ των Ronni Shalev, Alon Sharabi, Hod Adler, Ισραήλ, διάρκεια 3′

​Σε μια πόλη όπου οι ενήλικες ζουν στο επίπεδο του εδάφους και τα παιδιά αρνούνται να κατέβουν από τις κορυφές των δέντρων, μια σειρά συνεντεύξεων έχει σκοπό να ανακαλύψει – τι ακριβώς είναι αυτό που οι γενιές παρεξηγούν η μία στην άλλη; Αυτό το ντοκιμαντέρ κινουμένων σχεδίων υπογραμμίζει τον παραλογισμό της παιδικής ηλικίας, της ενηλικίωσης, του Διαδικτύου και των χασμάτων των γενεών.

Στιγμιότυπο από το κινούμενο σχέδιο ΤΟ ΔΩΜΑΤΙΟ ΑΠΟΣΚΕΥΩΝ

ΤΟ ΔΩΜΑΤΙΟ ΑΠΟΣΚΕΥΩΝ

Κινούμενα σχέδια της Daniela Cuenca, Ισπανία, διάρκεια 7′

Η Soledad, μια 65χρονη μετανάστρια, γεμίζει μια βαλίτσα με δώρα για να στείλει την οικογένειά της, καθώς ξεκινά ένα ταξίδι φαντασιώσεων και αναμνήσεων για τους αγαπημένους της με τα αμέτρητα αντικείμενα που έχει συσσωρεύσει για αυτούς σε ένα βουνό αποσκευών μέσα στο μικρό της δωμάτιο. 


Ο ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΑΣ ΤΟΥ ΛΙΒΕΡΠΟΥΛ

Σκηνή από την ταινία Ο Τερματοφύλακας του Λίβερπουλ

Ο 13χρονος Τζο είναι καλός μαθητής, αλλά μοιάζει πεπεισμένος ότι η ζωή είναι επικίνδυνη. Για να επιβιώσει στο σχολείο, πρέπει να αποφύγει πολλά εμπόδια: τα πειράγματα των συμμαθητών, τα επικίνδυνα αθλήματα και τα όμορφα κορίτσια. Όμως μια μέρα, μια νέα μαθήτρια εμφανίζεται στην τάξη, και όλα αλλάζουν. Η μεγάλη ευκαιρία του Τζο για να αλλάξει τη ζωή του είναι να αποκτήσει το πιο σπάνιο αυτοκόλλητο ποδοσφαιριστή της χρονιάς – αν όντως αυτό υπάρχει.

Η ταινία απέσπασε δύο βραβεία στο Διεθνές Φεστιβάλ του Βερολίνου, καθώς και άλλες 8 βραβεύσεις σε όλον τον κόσμο.

Την ταινία παρουσιάζει η Ντιμελένα Δούρου, ψυχολόγος – αθλητική ψυχολόγος MSc.

Σάββατο 11 Φεβρουαρίου | Ώρα: 17:30
Μια συνεργασία με την Πρεσβεία της Νορβηγίας στην Αθήνα και το Νορβηγικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου
Διάρκεια: 90′ | Προτεινόμενες Ηλικίες: 10+ 


ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ «ΚΑΝΕ ΤΟ ΚΑΛΟ!» (ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΟΙΝΟΥ)

Διαφήμιση του διαγωνισμού «Κάνε το Καλό»

Νέοι άνω των 10 ετών παίρνουν μέρος στον διαγωνισμό «Κάνε το Καλό!» για να δημιουργήσουν τη δική τους κινηματογραφική αφήγηση και να κερδίσουν κινηματογραφικά δώρα.

Σκοπός είναι να αναδείξουμε μια καλή πράξη, στους γύρω σας, στους αδυναμους, στο περιβάλλον, σε ό,τι αγαπάμε!

Το κοινό από κάτω κατά την διάρκεια της προβολής θα έχει τον δύσκολο ρόλο να διαλέξει την αγαπημένη του ταινία – η αγωνία θα κορυφωθεί!

Σάββατο 11 Φεβρουαρίου | Ώρα: 19:00


LIVE | ΝΙΚΟΣ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ | ΠΑΡΑΛΛΗΛΟ ΣΥΜΠΑΝ

O Νίκος Χριστόπουλος

“Σε ένα άλλο σύμπαν σε παράλληλη πλάση” ταξιδεύουμε μαζί με τον Νίκο Χριστόπουλο και τη μουσική του παρέα.

Ο νέος “δικός μας” τραγουδοποιός, μετά την κυκλοφορία της πρώτης δισκογραφικής του δουλειάς με τίτλο “Παράλληλο Σύμπαν”, μας καλεί για μια βραδιά-περιπλάνηση στους δρόμους της έντεχνης μουσικής με διασκευές αγαπημένων μελωδιών, τα τραγούδια της πρόσφατης κυκλοφορίας του, αλλά και νέες ακυκλοφόρητες δημιουργίες, που παίρνουν ζωή στο κλείσιμο της δεύτερης μέρας του Φεστιβάλ.

Μαζί του επί σκηνής οι φίλοι και μουσικοί
Μάριος Γλυτσός: κιθάρα
Ανδρέας Τσουβαλάς: πιάνο
Χρήστος Τσαπέλας: κρουστά

Σάββατο 11 Φεβρουαρίου | Ώρα: 21:00
Αμφιθέατρο Θοδ. Αγγελόπουλος, Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας
Είσοδος Ελεύθερη


ΜΙΚΡΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΜΙΚΡΑ (Β’ Μέρος)

Το πρόγραμμα προβάλλει 6 ταινίες γεμάτες χρώματα, τρυφερότητα και ανακαλύψεις για να εμβαθύνει την αυξανόμενη εκτίμηση των παιδιών για τον κινηματογράφο μέσα από μια ευρηματική σειρά αφηγηματικών προσεγγίσεων.

Στην όμορφη και μελαγχολική ταινία «URSA – Το τραγούδι του Βόρειου Σέλας» τόσο για παιδιά όσο και για ενήλικες ταξιδεύουμε στο Βόρειο Σέλλας. Μια ιστορία αποδοχής και φιλίας στην ταινία “Γάτα και Πουλί” μας αιχμαλωτίζει σ ‘ έναν θαυμαστό κόσμο. Ανακαλύπτουμε την δύναμη που κρύβετε μέσα μας στην κωμική ταινία «Βελυσαυρος» και ενώ οι παγετώνες λιώνουν λόγω της ακραίας υπερθέρμανσης του πλανήτη που αυξάνεται κάθε χρόνο η δύναμη της ομάδας δίνει την λύση στην ταινία «Πιγκουίνος και φάλαινα» Κι αν σας αρέσουν τα τέρατα και οι εξωγήινοι γελάστε δυνατά μέσα από τις γευστικές ταινίες «Κατάσκοποι» και «Σούπα – Κουζίνα της Φράνζυ».

Κατεβάστε το εκπαιδευτικό υλικό για την διδακτική αξιοποίηση των ταινιών: ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΚΙΤ Psaroloco22 Ταινίες Μικρού Μήκους για Μικρά Παιδιά Β.pdf

Κυριακή 12 Φεβρουαρίου | Ώρα: 10:00
Με την συνεργασία του Psaroloco παιδικό και εφηβικό διεθνές φεστιβάλ κινηματογράφου
Διάρκεια: 48′ | Προτεινόμενες Ηλικίες: 4+ 

Στιγμιότυπο από το κινούμενο σχέδιο URSA ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΟΥ ΒΟΡΕΙΟΥ ΣΕΛΑΣ

URSA – ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΟΥ ΒΟΡΕΙΟΥ ΣΕΛΑΣ

Κινούμενο σχέδιο της Natalia Malykhina, Νορβηγία, διάρκεια 10′, χωρίς διάλογο

Μια μικρή πολική αρκούδα Ursa είναι μόνη στην κρύα σκοτεινή Αρκτική και ψάχνει για τη μαμά της. Αλλά η Ursa καταφέρνει ακόμα να φτάσει στην άκρη του βόρειου σέλας όπου εκεί συναντά τη μαμά του.

Στιγμιότυπο από το κινούμενο σχέδιο ΒΕΛΥΣΑΥΡΟΣ

ΒΕΛΥΣΑΥΡΟΣ

Κινούμενο σχέδιο του Philip Watts, Αυστραλία, διάρκεια 8′, χωρίς διάλογο

​Ένας μικροσκοπικός δεινόσαυρος ονειρεύεται ότι είναι ένας τρομακτικός μεγάλος δεινόσαυρος. Όταν πλησιάζει ο κίνδυνος, μαθαίνει ότι αυτό που μετράει είναι αυτό που υπάρχει στο εσωτερικό. Κυριολεκτικά.

Στιγμιότυπο από το κινούμενο σχέδιο ΓΑΤΑ ΚΑΙ ΠΟΥΛΙ

ΓΑΤΑ ΚΑΙ ΠΟΥΛΙ

Κινούμενο σχέδιο της Franka Sachse, Γερμανία, διάρκεια 8′, χωρίς διάλογο

Ένα λευκό πουλί που ζει σε έναν μαύρο κόσμο συναντά μια μαύρη γάτα που ζει σε έναν λευκό κόσμο. Τη στιγμή που συναντιούνται, ενώ το φόντο τους κυριολεκτικά συγκρούονται η φιλία τους κερδίζει.

Στιγμιότυπο από το κινούμενο σχέδιο ΣΟΥΠΑ-ΚΟΥΖΙΝΑ ΦΡΑΝΖΥ

ΣΟΥΠΑ-ΚΟΥΖΙΝΑ ΦΡΑΝΖΥ

Κινούμενα σχέδια της Ana Chubinidze, Γαλλία, διάρκεια 8′

Η μοναχική εξωγήινη σεφ Φράνζυ ανακαλύπτει ότι η ιδιαίτερη ροζ σούπα της δεν είναι απλώς νόστιμη, αλλά και μαγική, όταν τη μοιράζεται με πεινασμένα πλάσματα που ζουν σε έναν παράξενο πλανήτη.

Στιγμιότυπο από το κινούμενο σχέδιο ΚΑΤΑΣΚΟΠΟΙ

ΚΑΤΑΣΚΟΠΟΙ

Κινούμενο σχέδιο των Lacroix Oana και Jaka Ivanc, Σλοβενία, διάρκεια 11′, χωρίς διάλογο

​Οι κατάσκοποι έχουν ένα σοβαρό πράγμα με τα βατόμουρα . Όταν έχουν φάει τα τελευταία νόστιμα φρούτα και η πείνα πρόκειται να χτυπήσει, κατευθύνονται στο επόμενο άλσος με νόστιμα φρούτα μέσα από το σκοτεινό δάσος.

Στιγμιότυπο από το κινούμενο σχέδιο ΠΙΓΚΟΥΙΝΟΣ ΚΑΙ ΦΑΛΑΙΝΑ

ΠΙΓΚΟΥΙΝΟΣ ΚΑΙ ΦΑΛΑΙΝΑ

Κινούμενο σχέδιο των Ezequiel Torres και Pablo Roldán, Αργεντινή, διάρκεια 3′, χωρίς διάλογο

​​Έναν μικρό πιγκουίνο επισκέπτεται ο φίλος του Φάλαινα κάθε χρόνο, μέχρι που μια μέρα ο Πιγκουίνος δεν έχει σχεδόν πού να πάει: οι παγετώνες έχουν λιώσει λόγω της ακραίας υπερθέρμανσης του πλανήτη που αυξάνεται κάθε χρόνο. Η Φάλαινα ξεκινά το ταξίδι της αναζητώντας ένα παγόβουνο όπου μπορεί να ζήσει ο φίλος του ο Πιγκουίνος, αλλά μέρα με τη μέρα, η ζέστη τον εμποδίζει να φτάσει εγκαίρως με τη λύση. Ίσως, δουλεύοντας ως ομάδα με άλλα ζώα, μπορεί να πετύχει την αποστολή του.


ΘΑΥΜΑΣΤΟΣ ΚΟΣΜΟΣ

Ο κόσμος γύρω μας έχει πολλές ομορφιές, αλλά και εκπλήξεις. Οι ήρωες των ταινιών της ενότητας ανακαλύπτουν το θάρρος, τη φαντασία και τη δύναμή τους μέσα από ιστορίες κινουμένων σχεδίων για τη φιλία, την αποδοχή, τη φύση και την οικογένεια.

Κατεβάστε το εκπαιδευτικό υλικό για την διδακτική αξιοποίηση των ταινιών: Σχολικό πρόγραμμα 1 2022.pdf

Κυριακή 12 Φεβρουαρίου | Ώρα: 11:00
Με την συνεργασία του Athens International Children’s Film Festival
Διάρκεια: 43′ | Προτεινόμενες Ηλικίες: 4+

Στιγμιότυπο από την προβολή Πρωινές Διαδρομές

ΠΡΩΙΝΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ

Μάσα Αβράμοβιτς, Γαλλία, διάρκεια 3′, μεταγλωττισμένη στα ελληνικά

Να ένα κορίτσι που είναι πιο πρωινός τύπος και από το Πρωί το ίδιο και μας χαρίζει μια ευαίσθητη ιστορία για τη σημασία της φιλίας.

Στιγμιότυπο από την προβολή Βήμα Βήμα

ΒΗΜΑ ΒΗΜΑ

Θεοντόρ Ζανβιέ, Φάνι Πάολι, Έμμα Γκαχ, Άναμπελ Ντέιβιντ, Τζούλι Βαλεντίν, Κλερ Ρόμπερτ, Γαλλία, διάρκεια 7′, χωρίς διαλόγους

Μια μικρή γαλότσα ξυπνά στην όχθη ενός ποταμού. Στον δρόμο για το σπίτι, θα περιπλανηθεί στο δάσος και θα συναντήσει εμπόδια που θα την κάνουν ακόμα πιο δυνατή.

Στιγμιότυπο από την προβολή Οι Γλάροι

ΟΙ ΓΛΑΡΟΙ

Λάρα Ματελάρτ, Γαλλία, διάρκεια 3′, μεταγλωττισμένη στα ελληνικά

Η παιδική ανάμνηση μιας κοπέλας. Μια λίμνη, πουλιά και ο παππούς της να της χαρίζει φτερά αγάπης.

Στιγμιότυπο από την προβολή Ο Κήπος της Σούζι

Ο ΚΗΠΟΣ ΤΗΣ ΣΟΥΖΙ

Λούσι Σάνκοβα, Τσεχία, διάρκεια 14′, μεταγλωττισμένη στα ελληνικά

Η ποιητική ιστορία ενός μαγικού κήπου που μας μαθαίνει για τη γοητεία της διαφορετικότητας και τον τρόπο να ξεπεράσεις το φόβο και την προκατάληψη.

Στιγμιότυπο από την προβολή Το Όνομά μου Είναι Φόβος

ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΦΟΒΟΣ

Ελίζα Πλοτσένιακ-Άλβαρεζ, Γερμανία, διάρκεια 6′, μεταγλωττισμένη στα ελληνικά

Το χαριτωμένο συναίσθημα που κατοικεί μέσα στο μυαλό μας, ο Φόβος, θέλει να μας δώσει συνέντευξη. Ίσως να γίνετε φίλοι! Ή μήπως υπάρχει λόγος να φοβάσαι που φοβάσαι;

Στιγμιότυπο από την προβολή Κοκκινοσκουφίτσα Τζούνιορ

ΚΟΚΚΙΝΟΣΚΟΥΦΙΤΣΑ ΤΖΟΥΝΙΟΡ

Γουίνι Γου, ΗΠΑ, διάρκεια 4′, χωρίς διαλόγους

Σε έναν παραμυθένιο κόσμο, η Κοκκινοσκουφίτσα είναι κολλητή φίλη με την Γούλφι, μια νεαρή λύκαινα. Στην γιαγιά της όμως, δεν αρέσουν οι λύκοι. Έχει άλλωστε κακές εμπειρίες με αυτούς. Η Γούλφι, όμως, δεν μοιάζει καθόλου με τον ξακουστό Κακό Λύκο.

Στιγμιότυπο από την προβολή Ο Φανταστικός Ιπτάμενος Διαγωνισμός

Ο ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΟΣ ΙΠΤΑΜΕΝΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ

Τζον Κρόεζεν, Ολλανδία, διάρκεια 6′, μεταγλωττισμένη στα ελληνικά

Η αντίστροφη μέτρηση ξεκινά και όλα τα πουλιά ετοιμάζονται για τον ετήσιο διαγωνισμό πτήσης. Έναν αγώνα με αμέτρητες δυσκολίες και σκληρό ανταγωνισμό. Τρία…δύο…ένα…πάμε!


ΚΩΜΩΔΙΕΣ ΜΕ LIVE ΜΟΥΣΙΚΗ

Ο Buster Keaton

Φλάουτα με ράμφος, εβραϊκές άρπες μέχρι και …μπουρμπουλήθρες σας περιμένουν μεταξύ άλλων από το σύνολο “Moving Band” του Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας που θα παρουσιάσει τρεις ταινίες με άφθονο χιούμορ και εντυπωσιακές σκηνές από τον μάγο του Βωβού κινηματογράφου Μπάστερ Κίτον.

Το σύνολο “Moving Band” του Δημοτικού Ωδείου ετοίμασε μουσική που ξεχειλίζει από ζωντάνια, χιούμορ αλλά και απρόοπτα ηχητικά “περιβάλλοντα” που ντύνουν μουσικά τα ατέλειωτα κυνηγητά του Κίτον.

Το σύνολο αποτελείται από τους:
Γιώργο Παυλάκο – φλάουτα με ράμφος, εβραϊκή άρπα και μπουρμπουλήθρες
Σταύρος Τσότρας – φαγκότο και καραμούζα
Υπαπαντή Αλεξανδροπούλου – ένα βουνό από κρουστά, σφυρίχτρες και μπουρμπουλήθρες
Κατερίνα Μηλιαρέση – άλλο ένα βουνό από κρουστά, σφυρίχτρες και μπουρμπουλήθρες
Στάθης Γυφτάκης – πιάνο,παιδικό ξυλόφωνο και μπουρμπουλήθρες.

Κυριακή 12 Φεβρουαρίου | Ώρα: 12:00
Με την συνεργασία της Moving Band και του Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας
Διάρκεια: 80′ | Προτεινόμενες Ηλικίες: 5+


Η ΦΩΝΗ ΣΟΥ (Α’ Μέρος)

Η αναζήτηση της σύνδεσης και η προσπάθεια να αφήσετε το στίγμα σας είναι τα βασικά θέματα που θα σας οδηγήσουν στην εκπληκτικά εκλεκτική συλλογή “Ταινίες μικρού μήκους – Η φωνή σου” Μέρος Α’.

Κατεβάστε το εκπαιδευτικό υλικό για την διδακτική αξιοποίηση των ταινιών: ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΚΙΤ Psaroloco22 Η Φωνή σου Α.pdf

Κυριακή 12 Φεβρουαρίου | Ώρα: 16:00
Με την συνεργασία του Psaroloco παιδικό και εφηβικό διεθνές φεστιβάλ κινηματογράφου
Διάρκεια: 80′ | Προτεινόμενες Ηλικίες: 10+ | Οι ταινίες προβάλλονται με Ελληνικούς υποτίτλους

Στιγμιότυπο από το κινούμενο σχέδιο YALLAH

YALLAH!

Κινούμενα σχέδιο των Nayla Nassar, Edouard Pitula, Renaud de Saint Albin, Cécile Adant, Anaïs Sassatelli, Candice Behague, Γαλλία, διάρκεια 3′, χωρίς διάλογο

Βηρυτός, 1982. Καθώς ο Νίκολας ετοιμάζεται να εγκαταλείψει τη γενέτειρά του, σπαρασσόμενη από έναν ατελείωτο εμφύλιο πόλεμο, διασχίζει το μονοπάτι του Naji, ενός απερίσκεπτου εφήβου αποφασισμένου να πάει στην πισίνα. Προσπαθώντας να προστατεύσει τον νεαρό, ο Νίκολας βρίσκεται σε μια σουρεαλιστική κούρσα ενάντια στον πόλεμο, όλα για την απλή ελευθερία του να κολυμπήσει.

Στιγμιότυπο από το κινούμενο σχέδιο ΟΜΙΧΛΗ

ΟΜΙΧΛΗ

Κινούμενο σχέδιο του Leonardo Romero Zarza, Κολομβία, διάρκεια 10′

Ο Νίκολας είναι ένα παιδί που έχει μετακομίσει με τους γονείς του στα προάστια κοντά σε ένα αρχαίο δάσος. Το μέρος αποκτά νέο νόημα όταν αρχίζει να έχει μυστηριώδεις συναντήσεις με ιθαγενή ζώα. Θα ανακαλύψει ένα δάσος γεμάτο ζωή και θα καταλάβει τη σημασία μεταξύ ανθρώπου και φύσης.

Στιγμιότυπο από το κινούμενο σχέδιο ΜΑΜΑ ΒΡΕΧΕΙ

ΜΑΜΑ ΒΡΕΧΕΙ

Κινούμενο σχέδιο του Hugo de Faucompret, Γαλλία, διάρκεια 30′

Η Τζέιν ανυπομονεί να περάσει τα Χριστούγεννα με τη μαμά της, αλλά την στέλνουν εν αγνοία της στη γιαγιά της. Οι διακοπές αποδεικνύονται μεγάλη περιπέτεια καθώς η Τζέιν γνωρίζει νέους φίλους: τον γιγάντιο Κλόκλο που ζει στο δάσος, τη Σόνια και τον Λέον, δύο ντόπια παιδιά. Καθώς μαθαίνει να ανοίγεται στους άλλους, η Τζέιν θα εμπνεύσει στη μητέρα της την απαραίτητη δύναμη.

Στιγμιότυπο από το κινούμενο σχέδιο BANΙΛΙΑ

BANΙΛΙΑ

Κινούμενο σχέδιο του Guillaume Lorin, Γαλλία – Ελβετία, διάρκεια 30′

​Η Vanille μια νεαρή Παριζιάνα που έφτασε πρόσφατα στη Γουαδελούπη, βουτάει σε μια περιπέτεια γεμάτη μυστήριο, συναντώντας γραφικούς χαρακτήρες και ένα μαγικό λουλούδι. Αυτές είναι διακοπές που υπόσχονται να είναι πλούσιες σε ανατροπές!

Στιγμιότυπο από το κινούμενο σχέδιο Ο TOBI ΚΑΙ ΤΟ ΤΟΥΡΜΠΟΛΕΩΦΟΡΕΙΟ

Ο TOBI ΚΑΙ ΤΟ ΤΟΥΡΜΠΟΛΕΩΦΟΡΕΙΟ

Κινούμενο σχέδιο της Verena Fels, Γερμανία, διάρκεια 7′

​Ένα μικρό λυκάκι προσπαθεί να διεκδικήσει τη θέση του στο σχολικό και ταυτόχρονα να βρει την αληθινή φιλία.


ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΑΙΝΙΑΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ | ΓΥΡΙΖΟΝΤΑΣ ΜΙΑ ΤΑΙΝΙΑ

Παρουσίαση και προβολή της ταινίας του Κινηματογραφικού Εργαστηρίου που στήθηκε από τον Καλαματιανό σκηνοθέτη και δημιουργό του Κινηματογραφικού Φεστιβάλ Αγρινίου: Οι Μονόλογοι της Λήδας, και τον συγγραφέα Παντελή Φλωρόπουλο. Οι εκπαιδευόμενοι του Εργαστηρίου παρουσιάζουν την δουλειά τους!

Κυριακή 12 Φεβρουαρίου | Ώρα: 17:30
Προτεινόμενες Ηλικίες: 10+


ΤΟ ΠΕΤΑΓΜΑ ΤΟΥ ΠΙΓΚΟΥΙΝΟΥ και ΑΛΛΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Στιγμιότυπο από ταινία

Η Έλλη περνά τις καλοκαιρινές της διακοπές, αποκομμένη από τον υπόλοιπο κόσμο, ενώ οι γονείς της βρίσκονται σε διάσταση. Μοναδική της συντροφιά, η γάτα τους, Μόλλυ. Οταν η γάτα εξαφανίζεται, ξεκινά μια περιπλάνηση ψάχνοντας να βρει τον τελευταίο συνδετικό κρίκο με την οικογένειά της.

Η Στέλλα Σερέφογλου εργάζεται ως σκηνοθέτις στο θέατρο και τη διαφήμιση. Τελευταία της δουλειά είναι η βρεφική παράσταση “ΑΒΓΩ”, βασισμένη σε μια ιδέα δική της και του Αντώνη Παπαθεοδούλου, που παίζεται στη Μουσική Βιβλιοθήκη του Μεγάρου Μουσικής από το 2018 μέχρι σήμερα. Η παράσταση θα συνεχιστεί και τη θεατρική περίοδο 2022-2023. Παράλληλα, από το 2019 συνεργάζεται με το Εθνικό Θέατρο όπου διδάσκει θεατρική αγωγή σε παιδιά και εφήβους. Τον Μάιο του 2022, στο πλαίσιο της παράστασης της εφηβικής σκηνής του ΕΘ “Ο Μπίντερμαν και οι εμπρηστές”, ολοκλήρωσε δύο εργαστήρια ντοκιμαντέρ για μαθητές γυμνασίου και λυκείου. Τον Φλεβάρη του 2023 θα ανέβει το νέο της έργο, “ΩΠ”, για παιδιά προσχολικής ηλικίας. Το 2018 σκηνοθέτησε τη μικρού μήκους ταινία “Μία” σε παραγωγή της Heretic, ενώ τον Ιούλιο του 2021 ολοκλήρωσε τη μικρού μήκους ταινία “Το πέταγμα του πιγκουίνου”. Η ταινία έκανε παγκόσμια πρεμιέρα στο Cinekid Film Festival, τον Οκτώβριο του 2021 στο Αμστερνταμ. Η πρότασή της για τη μεγάλου μήκους ταινία «ΤΕΤΤΙΞ», με συν-σεναριογράφο τον Κώστα Βραχνό, έλαβε έγκριση από το ΕΚΚ στο πρόγραμμα Πρώτη Ταινία-Γραφή, ενώ η μικρού μήκους ταινία “Δέκα ή Έντεκα” είναι ένα από τα 8 projects που επιλέχθηκαν για το workshop του Torino Short Film Market Word-Frame Greece στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Δράμας.

Προβολή παρουσία της σκηνοθέτιδος ΣΤΕΛΛΑΣ ΣΕΡΕΦΟΓΛΟΥ.

Κυριακή 12 Φεβρουαρίου | Ώρα: 18:00
Προτεινόμενες Ηλικίες: 14+


ΤΑ 400 ΧΤΥΠΗΜΑΤΑ

Στιγμιότυπο από την ταινία 400 ΧΤΥΠΗΜΑΤΑ

To ντεμπούτο του Φρανσουά Τριφό είναι η αυλαία για τη «Νouvelle Vague» και μια από τις πιο συγκλονιστικές ιστορίες ενηλικίωσης στην ιστορία του σινεμά.

Ο Αντουάν Ντουανέλ είναι δεκατριών χρονών και ζει στο Παρίσι, με τους γονείς του. Η αδιαφορία των γονιών και η αυταρχική συμπεριφορά των καθηγητών του στο σχολείο, του προκαλεί μια τάση φυγής από το καταπιεστικό, σχολικό και οικογενειακό περιβάλλον. Ετσι, μετά από πολλές περιπέτειες, ανάμεσα στις οποίες και ο εγκλεισμός του στο αναμορφωτήριο, κατορθώνει να φθάσει επιτέλους στην θάλασσα

Κοιτάζοντας από απόσταση, την απόσταση που δίνει ο χρόνος, μια ταινία σαν «400 Χτυπήματα», ίσως δεν μπορείς να νιώσεις την ορμή με την οποία άλλαξε το σινεμά, αλλά καταλαβαίνεις απόλυτα το γιατί μια ταινία σαν αυτή μπορεί να ορίζει ένα πριν κι ένα μετά. Δεν είναι μόνο η αυτοβιογραφική αλήθεια της, η αφοπλιστική λιτότητα της, η επώδυνα σαφής συνειδητοποίηση ότι δεν είναι o νεαρός ήρωας της που δεν μπορεί να ενταχθεί στον κόσμο, προβληματικός, είναι τα πάντα γύρω του που παραπαίουν προς το λάθος.

Κι αν το φιλμ μιλά για το σχολείο, την οικογένεια, το σωφρονιστικό σύστημα, την ελευθερία, δεν θα μπορούσε να απέχει περισσότερο από μια «ταινία καταγγελίας». Δεν ενδιαφέρεται να καταδείξει όλα όσα είναι στραβά, νοιάζεται μόνο να δώσει στον μικρό Αντουάν το χάδι που ο κόσμος του έχει στερήσει, να του προσφέρει μια οικογένεια μέσα στα βλέμματα των θεατών που επιτέλους τον καταλαβαίνουν. Πέρα από τον τρόπο με τον οποίο άναψε τη σπίθα της nouvelle vague, την φρεσκάδα, την νεοτερικότητα, την πνοή ενός διαφορετικού αέρα που έφερε στο σινεμά το φιλμ του Τριφό, η αληθινή του σημασία, δεν έχει στην πραγματικότητα να κάνει με την ιστορία του σινεμά. Αντίθετα έχει απόλυτα να κάνει με την βαθιά ανθρωπιστική του ματιά, με την καθαρότητα των προθέσεων, με τον τρόπο που άγγιξε τον ήρωα και τους θεατές του. Και τους άλλαξε για πάντα.

Συζητά μαζί μας για το καταπληκτικό 400 ΧΤΥΠΗΜΜΑΤΑ η κ. Φωτεινή Βλαχοπουλιώτη, κοινωνική ανθρωπολόγος, επιστημονικά υπεύθυνη του ΚΕΠΕΠΨΥ Μεσσηνίας.

Κυριακή 12 Φεβρουαρίου | Ώρα: 20:00
Διάρκεια: 99 λεπτά | Προτεινόμενες Ηλικίες: 10+ | Η Ταινία θα προβληθεί με Ελληνικούς υποτίτλους
Είσοδος Ελεύθερη