Από ένα προσωρινό camp προσφύγων μέχρι ένα απομακρυσμένο σχολειό της Μεσσηνίας, και από το Κάστρο της Καλαμάτας μεχρι το θεραπευτήριο του ΚΕΘΕΑ Κύτταρο, η Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Καλαμάτας πραγματοποιεί συνέχεια προβολές και εκδηλώσεις με ελεύθερη είσοδο στηρίζοντας φιλανθρωπικές οργανώσεις, ομάδες και ατομικότητες της περιοχής. 

Η Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Καλαμάτας αποτελεί ήδη μέλος της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας. Συνεργάζεται στενά με το Δήμο Καλαμάτας και την κοινωφελή επιχείρηση του Δήμου Καλαμάτας «Φάρις», και παράλληλα σχεδιάζει και επιδιώκει τη συνεργασία με άλλες ευρύτερες κινήσεις και πολιτιστικούς φορείς.


Με τα Παιδικά Χωριά SOS για την παγκόσμια ημέρα για τα δικαιώματα του παιδιού (20/11/2020)

Με την υιοθέτηση της Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Παιδιού στις 20 Νοεμβρίου του 1989, η παγκόσμια κοινότητα δεσμεύτηκε να προστατεύει τα δικαιώματα των παιδιών. Η συγκεκριμένη Σύμβαση αποτελεί τον πρώτο παγκόσμιο νομικά δεσμευτικό κώδικα για τα δικαιώματα που όλα τα παιδιά πρέπει να απολαμβάνουν. Θεμελιώδες δικαίωμα κάθε παιδιού είναι να ζει και να μεγαλώνει σε οικογενειακό περιβάλλον, μέσα σε ένα κλίμα ασφάλειας, φροντίδας και κατανόησης, για την αρμονική ανάπτυξη της προσωπικότητας του.

Με αφορμή λοιπόν την Παγκόσμια Ημέρα Δικαιωμάτων του Παιδιού, η Ομάδα Στήριξης, τα στελέχη του Κέντρου Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας και του Κέντρου Επαγγελματικής και Οικογενειακής Υποστήριξης Καλαμάτας σε συνεργασία με την Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Καλαμάτας διοργάνωσαν  την προβολή της ταινίας «Central do Brasil» (Κεντρικός Σταθμός) την Παρασκευή 20/11/2020 και λόγω των υγειονομικών συνθήκων η προβολή της ταινίας έγινε διαδικτυακά. 


Χριστούγεννα στη Disney (28/12/2019)

Ο καλλιτεχνικός σύλλογος Female Echoes και η Δημοτική Φιλαρμονική Καλαμάτας παρουσίασαν τη μουσικοχορευτική παράσταση: «Χριστούγεννα στην Disney». Η παράσταση θα δοθεί το Σάββατο 28 Δεκεμβρίου και ώρα 20:00 και την Κυριακή 29 Δεκεμβρίου και ώρα 11:00 το πρωί, στο Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας.

Όλα τα έσοδα της παράστασης διατέθηκαν στα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος για το Κέντρο Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας Καλαμάτας. Οι παραστάσεις πραγματοποιήθηκαν με την υποστήριξη της Filmhouse/Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Καλαμάτας.

Τραγούδησαν/χόρεψαν οι καλλιτέχνες: Δημήτρης Ντάλλας, Μαρίνα Μαρτίνου, Αφροδίτη Γαργαλιάνου, Άκης Καλμούκης, Νατάσα Κρητικού, Αΐντα Ναάσαν Σπυριδοπούλου, Νικόδημος Καββαδίας, Μαριξένια Τσουκαλά, τους οποίους θα συνοδεύσει η Δημοτική Φιλαρμονική Καλαμάτας.

Μουσική διεύθυνση: Κώστας Νικολέας
Καλλιτεχνική επιμέλεια – φωνητική διδασκαλία: Έλλη Καρύδη
Χορογραφίες – κίνηση: Φλώρη Δανδόλου
Τεχνικός σχεδιασμός – φωτισμοί: Ανδρέας Τρύφωνας
Ηχοληψία: Χρήστος Κουτσαϊμάνης
Μακιγιάζ – κομμώσεις: Αντιγόνη Καρακαλπάκη, Κωνσταντίνα Κονταξή
Επεξεργασία βίντεο: Σπυριδούλα Μουρατίδη – Στράτος Παντελής
Κατασκευές: Τατιάνα Καρύδη, Αΐντα Ναάσαν Σπυριδοπούλου, Ευτυχία Καρύδη.


ΚΕΘΕΑ Κύτταρο (20/03/2018)

Βρίσκομαι εδώ για να μην είμαι μόνος μου, για να μην ζω στο σκοτάδι. Βρίσκομαι εδώ γιατι διαλέγω τη ζωή.

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τα παιδιά του ΚΕΘΕΑ ΚΥΤΤΑΡΟ που είναι δίπλα μας, βοηθώντας στην πραγματοποίηση των τελευταίων προβολών μας με την ευγένεια και το χαμόγελό τους. Να τους ευχαριστήσουμε που μας υποδέχτηκαν στο σπίτι τους γεμάτοι φιλοξενία και αγάπη και να τονίσουμε τον θαυμασμό μας για τους συντονιστές και εκπροσώπους της θεραπευτικής κοινότητας για το σπουδαίο λειτούργημα που επιτελούν.

Το λιγότερο που μπορούσαμε να κάνουμε ως Filmhouse / Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Καλαμάτας ήταν να δωρίσουμε ένα προτζέκτορα και ταινίες στην Κοινότητα για την δημιουργία ενός χώρου κινηματογραφικών προβολών στο σπίτι τους και να περιμένουμε με χαρά την επόμενη συνάντησή μας.


Προβολή σε μετανάστες (01/08/2017)

Κίνηση συμπαράστασης προς τους μετανάστες που κρατούνται εβδομάδες τώρα στο κτίριο του συγκροτήματος του νέου Δημαρχείου Καλαμάτας, έκανε το βράδυ της Τρίτης 01 Αυγούστου 2017 η Νέα Κινηματογραφική Λέσχη – Filmhouse. Διοργάνωσε προβολή του Τσάρλι Τσάπλιν στο προαύλιο του χώρου όπου κρατούνται, κάνοντας αυτούς τους ανθρώπους να αισθανθούν ότι δεν είναι μόνοι…

Η Λέσχη σε ανάρτησή της σημειώνει για τη χθεσινοβραδινή πρωτοβουλία: «Αγκαλιά με δυο μικρού μήκους του Charlie Chaplin, την βοήθεια της σπουδαίας Δήμητρας Ψαρούλη και την κατανόηση της Αστυνομίας βρεθήκαμε ως Filmhouse/Νεα Κινηματογραφική Λέσχη Καλαμάτας κοντά στο σπουδαίο έργο του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Καλαμάτας Τμήμα Νοσηλευτών-τριών. Για μια ώρα μετανάστες, αστυνομικοί και εθελοντές, ενωθήκαμε μπροστά στην ίδια οθόνη, μιλώντας την κοινή παγκόσμια κινηματογραφική γλώσσα. Ας έχουμε όλοι καλό κατευόδιο και καλή τύχη».


Μια Ζωή την Έχουμε (30/06/2017)

Παρασκευή 30 Ιουνίου 2017, η Κίνηση Καλλιτεχνών με Αναπηρία και η Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Καλαμάτας, με τη συνεργασία του «Διαφοροζώ» και υπό την αιγίδα του Δήμου Καλαμάτας διοργάνωσαν την καθολικά προσβάσιμη υπαίθρια δωρεάν προβολή της ταινίας «Μια ζωή την έχουμε», του Γιώργου Τζαβέλα.

Η προβολή πραγματοποιήθηκε στις 21.00, στην Κεντρική Πλατεία – Βασιλέως Γεωργίου Καλαμάτας, έναντι Δημοτικού Πνευματικού Κέντρου.
Ο χώρος διαμορφώθηκε ώστε να είναι φιλικός και προσβάσιμος για Άτομα με Αναπηρία [ΑμεΑ] / Εμποδιζόμενα Άτομα, ενώ προσκλήθηκαν να συμμετάσχουν όλοι οι σχετικοί φορείς και σύλλογοι ΑμεΑ της πόλης. Η παρουσίαση υποστηρίχθηκε από ταυτόχρονη διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα και χειλανάγνωση ενώ το πρόγραμμα της εκδήλωσης διατέθηκε και σε μεγαλογράμματη γραφή, Braille και QR. Η ταινία έχει καταστεί προσβάσιμη με προτροπή της Κίνησης Καλλιτεχνών με Αναπηρία και φέρει την πιστοποίησή της.

Την εκδήλωση προλόγισαν οι:
• Ιάσων Τριανταφυλλίδης, δημοσιογράφος και κριτικός κινηματογράφου
• Στάθης Καμβασινός, εκπρόσωπος της ΦΙΝΟΣ ΦΙΛΜ
• Εμμανουέλα Πατηνιωτάκη, Λέκτορας και ερευνήτρια στο πεδίο της Οπτικοακουστικής Προσβασιμότητας και των Τεχνολογιών Μετάφρασης στο University College London και στο Imperial College London, επαγγελματίας υπηρεσιών Οπτικοακουστικής Προσβασιμότητας και μεταφράστρια/localizer.
• Θανάσης Παπαντωνόπουλος, παραγωγός προσβάσιμου προγράμματος και πιστοποιημένος ακουστικός περιγραφέας
• Θεοδώρα Τσαποΐτη, Διερμηνέας Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας
• Αντώνης Ρέλλας, Σκηνοθέτης , ανάπηρος ακτιβιστής.

Το Σάββατο 1η Ιουλίου, διεξήχθηστρογγυλή τράπεζα με θέμα: «Από την θεωρητική διεκδίκηση του δικαιώματος ισότιμης συμμετοχής στην πρακτική εφαρμογή του στο κινηματογραφικό περιεχόμενο», στις 11.00, στο Thalassa, Ναυαρίνου 135, Ανατολική Παραλία Καλαμάτας.


Προβολή στη ΜΕΤΑδραση σε πρόσφυγες (21/10/2023)

Βράδυ Σαββάτου σ’έναν ακάλυπτο μιας πολυκατοικίας, κάπου κοντά στο Ιστορικό Κέντρο, άνθρωποι από το Πακιστάν, το Αφγανιστάν, την Ζάμπια και την Ελλάδα ήρθαμε λίγο πιο κοντα, σε μια ενότητα προβολών της Νέας Κινηματογραφικής Λέσχης Καλαμάτας.

Από το Darling του Saim Sadiq (που μας έδωσε το αριστουργηματικό Joyland) μέχρι το The Φορεϊνερ της Alethea Avramis, λίγες εικόνες σινεμά μας ένωσαν σε μια δομή ημιαυτόνομη διαβίωσης της ΜΕΤΑδρασης, της οργάνωσης με πιθανότατα το πιο ουσιαστικό έργο ενσωμάτωσης μεταναστών στις τοπικές κοινωνίες.

Νιώθουμε ευτυχισμένοι και περήφανοι που μοιραστήκαμε για 2 ώρες τις ίδιες εικόνες και ανυπομονούμε να το ξανακάνουμε.