Η αφίσα της προβολής A Page of Madness

Τετάρτη, 2 Σεπτεμβρίου 2026, 23:00
Μέγαρο Χορού Καλαμάτας (Εναλλακτική Σκηνή) – Είσοδος 10/5 €

Το φιλμ του Teinosuke Kinugasa με πρωτότυπη μουσική του Αρίωνα Γυφτάκη

Μια ταινία που τελικά είναι πολύ δύσκολο να την περιγράψεις με λόγια… Πρόκειται για ένα φιλμ που ξεκάθαρα ενσαρκώνει τον χαρακτηρισμό «ρυθμός από φως»· ένα ιμπρεσιονιστικό έργο που έχει θριαμβεύσει επί της λογικής και του ανθρώπινου συναισθήματος. Ένα έργο που μοιάζει να μην έχει καμία ανάγκη από αξιολογικά κριτήρια όπως οι χαρακτηρισμοί «απολαυστικό» ή «σοβαρό»· ένα έργο που επιχειρεί να αναπαραστήσει τον ίδιο τον κινηματογράφο.

Tonoshima Shigehito (1926, βλ. Gerow 2017)1

Η ιαπωνική βουβή ταινία A Page of Madness (1926) του Teinosuke Kinugasa προκάλεσε αίσθηση στην εποχή της και πυροδότησε έντονες συζητήσεις γύρω από το «νόημα» των κινηματογραφικών έργων, την ίδια την κινηματογραφική φόρμα, αλλά και τη θέση του σινεμά στην κοινωνία της εποχής. Έναν αιώνα αργότερα εξακολουθεί να θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα αριστουργήματα του πειραματικού και αβάντ-γκαρντ κινηματογράφου. Το φιλμ αποτέλεσε προϊόν των καλλιτεχνικών και θεωρητικών αναζητήσεων της Shinkankakuha, κυριολεκτικά «Σχολή της Νέας Αίσθησης» ή «της Νέας Αντίληψης». Πρόκειται για ένα λογοτεχνικό ρεύμα του ιαπωνικού μοντερνισμού που επιδίωκε την ανανέωση της καλλιτεχνικής εμπειρίας μέσω μιας νέας αισθητηριακής αντίληψης της πραγματικότητας.

Χαμένη για σαράντα πέντε χρόνια και αναμονταρισμένη από τον ίδιο τον δημιουργό της τη δεκαετία του 1970, η αρχική μορφή του A Page of Madness μάς παραμένει άγνωστη. Μπορούμε, ωστόσο, να πούμε με βεβαιότητα ότι η «πλοκή» του ήταν πολύ πιο κατανοητή πριν από έναν αιώνα απ’ ό,τι σήμερα, καθώς, παρότι το φιλμ δεν διέθετε ποτέ μεσότιτλους, οι προβολές του συνοδεύονταν πάντοτε από επαγγελματίες αφηγητές, τους λεγόμενους benshi. Αυτοί αναλάμβαναν να αφηγηθούν και να ερμηνεύσουν την ιστορία.

Συνομιλώντας καλλιτεχνικά και από την οπτική του παρόντος με αυτή την «τρελή σελίδα» της ιστορίας του παγκόσμιου κινηματογράφου, ο Αρίωνας Γυφτάκης και οι Διεθνείς Μουσικές Ημέρες Καλαμάτας παρουσιάζουν το φιλμ του Teinosuke Kinugasa στο ελληνικό κοινό με νέα πρωτότυπη μουσική. 

1 A. Gerow (2017): A Page of Madness”, Understanding a Work in its Time, δοκίμιο που περιλαμβάνεται στην έκδοση Blu-ray της ταινίας A Page of Madness της Flicker Alley. 

A Page of Madness (Ιαπωνία, 1926)

Σκηνοθεσία Teinosuke Kinugasa
Σενάριο Yasunari Kawabata, Teinosuke Kinugasa, Minoru Inuzuka & Banko Sawada
Παραγωγή Teinosuke Kinugasa
Ηθοποιοί Masao Inoue, Yoshie Nakagawa & Ayako Iijima
Διάρκεια 71 λεπτά 

Σύλληψη και καλλιτεχνική επιμέλεια Διεθνείς Μουσικές Ημέρες Καλαμάτας
Πρωτότυπη μουσική & κοντραμπάσο Αρίωνας Γυφτάκης
Φωνή Σοφία Μπράιλα
Σαξόφωνο Gabriele Milozzi
Πιάνο Στάθης Γυφτάκης
Βιολί Pablo Hernán Benedí
Βιολοντσέλο Δημήτρης Λάμπος 

Η προβολή γίνεται σε συνεργασία με τη «Filmhouse» Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Καλαμάτας