Η αφίσα της ταινίας Το Άγγιγμα του Κακού

Σκηνοθεσία: Orson Welles
Crime, Drama, Film-Noir | K-13 | USA
Παίζουν: Charlton Heston, Orson Welles, Janet Leigh
Διάρκεια: 95 λεπτά
Χώρος Προβολής: Αμφιθέατρο Θ. Αγγελόπουλος – Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας — 15/02/2023, 21:00
Είσοδος: 5 ευρώ, ελεύθερη κάτω των 18

Ο Γουέλς δεν σταμάτησε να εμφανίζεται σε ταινίες και τηλεοπτικές εκπομπές ή να συμμετέχει σε ραδιοφωνικές παραγωγές, αναλαμβάνοντας τελικά τη σκηνοθεσία του παρακμιακού νουάρ “Το Άγγιγμα του Κακού” για χάρη της Universal. 

Η ταινία εξετάζει τη σχετικότητα της ηθικής αξιολόγησης, με τον Κουίνλαν, ένα βάρβαρο σερίφη του αμερικανικού Νότου, αλκοολικό, ρατσιστή, κουτσό και παχύσαρκο, να έχει ανάγει το Νόμο σε προσωπική του υπόθεση, ανακαλύπτοντας τους ενόχους με τη διαίσθησή του και φροντίζοντας στη συνέχεια να τους ενοχοποιήσει με στοιχεία που κατασκευάζει ο ίδιος. Αν και αποτελεσματικός, έχει πέσει στην παγίδα της μεγαλομανίας της εξουσίας, θεωρώντας τον εαυτό του απόλυτο άρχοντα του μικρού του βασιλείου. Ο Γουέλς τον προσεγγίζει με συμπάθεια, χωρίς όμως να ταυτίζεται μαζί του, στο χρονικό της πτώσης ενός υβριστή “άρχοντα” που ξεφεύγει από τα όρια και αναμετράται με τη Μοίρα.

Με πλάνα σεκάνς, δημιουργική χρήση του βάθος πεδίου, περίτεχνες φωτοσκιάσεις και υποβλητικά close-up, ο Γουέλς κατασκευάζει ένα ζωντανό, εφιαλτικό λαβύρινθο (ενδεικτικό το εναρκτήριο πλάνο που ακολουθεί το αυτοκίνητο με τη βόμβα – ένα από τα διασημότερα κινηματογραφικά μονοπλάνα) στον οποίο παγιδεύεται ο Βάργκας και ο Κουίνλαν είναι βασιλιάς και αιχμάλωτος ταυτόχρονα. Το αντισυμβατικό φιλμ νουάρ του, γεμάτο περίτεχνες και πρωτότυπες ιδέες, είναι μια μοντέρνα τραγωδία σαιξπηρικών διαστάσεων – για πολλούς η σπουδαιότερη μετά τον «Πολίτη Κέιν» ταινία του Γουέλς.