Η αφίσα της ταινίας Όλη η Ομορφιά και η Αιματοχυσία

Σκηνοθεσία: Laura Poitras
Documentary, Drama | K-16 | USA
Παίζουν: Nan Goldin, David Velasco, Megan Kapler
Διάρκεια: 122 λεπτά
Χώρος Προβολής: Αμφιθέατρο Θ. Αγγελόπουλος – Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας — 20/03/2024, 21:00
Είσοδος γενική 5 ευρώ, είσοδος 3 ευρώ για ανέργους, φοιτητές και πολύτεκνους, ελεύθερη για νέους κάτω των 18

Σκηνοθέτης ταινιών ντοκιμαντέρ με έντονο πολιτικό προσανατολισμό, η Λόρα Πόιτρας με τη νέα της ταινία «Όλη η Ομορφιά και η Αιματοχυσία», τολμά μια θαρραλέα βιογραφική προσέγγιση της φωτογράφου Ναν Γκόλντιν, μιας έντονα πολιτικοκοινωνικά ενεργής προσωπικότητας. H Ναν Γκόλντιν είναι ένας ζωντανός θρύλος της φωτογραφίας, από τη δεκαετία του 70 αιχμαλωτίζει με το φακό της καθημερινές, προσωπικές στιγμές, δικές της, των συντρόφων της, των φίλων της και άλλων καλλιτεχνών, από τις συλλογικότητες και τις υποκουλτούρες, στις οποίες γαλουχήθηκε και έγιναν η δική της οικογένεια. Φωτογραφίες που ξεχειλίζουν από ωμή τρυφερότητα και άγρια ομορφιά, αφιερωμένες σε αυτούς που έζησαν και ζουν στο περιθώριο, που απαθανατίζουν το φαινομενικά ευτελές και το μετατρέπουν σε κάτι αφοπλιστικά και καταλυτικά ανθρώπινο.

Η ταινία περιγράφει τον αγώνα της φωτογράφου ενάντια στην οικογένεια Σάκλερ, τη φαρμακευτική δυναστεία που ήταν σε μεγάλο βαθμό υπεύθυνη για τον απίστευτο αριθμό θανάτων από την κατάχρηση των οπιοειδών.

Η Πόιτρας χτίζει μεθοδικά και ευρηματικά, με ειλικρίνεια αλλά και με χιούμορ, κάτι παραπάνω από μια απλή ταινία τεκμηρίωσης. Εμβαθύνει και αναλύει του έργο της Γκόλντιν με όλο το πολιτισμικό και πολιτικό συγκείμενο της εποχής του, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα την τόσο προσωπική και βιωματική καλλιτεχνική δημιουργία της.

Η ταινία κέρδισε το Χρυσό Λιοντάρι στο φεστιβάλ της Βενετίας και ήταν υποψήφια για Όσκαρ καλύτερου ντοκιμαντέρ.