Η αφίσα της ταινίας Ο Κύριος Σμιθ Πηγαίνει στην Ουάσινγκτον

Σκηνοθεσία: Frank Capra
Comedy, Drama | K-12 | USA
Παίζουν: James Stewart, Jean Arthur, Claude Rains
Διάρκεια: 129 λεπτά
Χώρος Προβολής: Αμφιθέατρο Θ. Αγγελόπουλος – Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας — 27/02/2020, 21:30
Είσοδος: 4 ευρώ, ελεύθερη κάτω των 18

Για να καλύψουν τις βρόμικες δουλειές τους, ένας πολιτικός και ο ιδιοκτήτης μιας τοπικής εφημερίδας βοηθούν τον αρχηγό των προσκόπων της περιοχής να εκλεγεί γερουσιαστής. Όμως, όταν ο αφελής και ιδεαλιστής κύριος Σμιθ έρθει σε σύγκρουση με τις «συνήθεις πρακτικές» των συναδέλφων του, θα δρομολογήσουν την πολιτική και την ηθική του εξόντωση.

Η πολιτική αυτή κομεντί, που καθιέρωσε τον Τζέιμς Στιούαρτ ως αστέρα πρώτου μεγέθους, διαθέτει όλα τα στοιχεία που απαρτίζουν τις δουλειές του Κάπρα (ουμανιστική διάθεση, αισιοδοξία, αλαφράδα, εκπληκτικούς δευτερεύοντες χαρακτήρες). Δεν παραλείπει όμως να καυτηριάσει τους συμβιβασμούς των πολιτικών, την αναλγησία της Γερουσίας, τον συχνά διφορούμενο ρόλο του δήθεν ελεύθερου Τύπου.

Η ταινία προτάθηκε για 11 Όσκαρ, μεταξύ των οποίων Καλύτερης Ταινίας και Α’ Ανδρικού Ρόλου, κερδίζοντας όμως μόνο το Όσκαρ Πρωτότυπου Σεναρίου αφού «έπεσε πάνω» στο Όσα Παίρνει ο Άνεμος. Το 1989 η ταινία επελέγη να φυλαχθεί για διατήρηση στο Εθνικό Αρχείο Κινηματογράφου των ΗΠΑ, ως πολιτιστικά, ιστορικά και αισθητικά σημαντική, ενώ το 1998 το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου την κατέταξε στην 29η θέση της λίστα με τις 100 καλύτερες ταινίες όλων των εποχών.