Η αφίσα της ταινίας Άμλετ

Σκηνοθεσία: Laurence Olivier
Drama | K-14 | UK
Παίζουν: Laurence Olivier, Jean Simmons
Διάρκεια: 154 λεπτά
Χώρος Προβολής: Αμφιθέατρο Θ. Αγγελόπουλος – Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας — 19/12/2019, 21:30
Είσοδος: 4 ευρώ, ελεύθερη κάτω των 18

Ο Δανός πρίγκιπας Άμλετ δεν μπορεί να ξεπεράσει τον ξαφνικό θάνατο του πατέρα του και τον επακόλουθο γάμο της μητέρας του, βασίλισσας Γερτρούδης με τον θείο του Κλαύδιο, ένα μήνα μετά. Όταν κάποια στιγμή εμφανίζεται μπροστά του το φάντασμα του πατέρα του και του αποκαλύπτει ότι υπεύθυνος για το θάνατο του είναι ο Κλαύδιος, ο Άμλετ αποφασίζει να πάρει εκδίκηση.

Ο Άμλετ ήταν η δεύτερη ταινία την οποία σκηνοθέτησε ο Ολιβιέ, μετά το Ερρίκος ο 5ος, βασισμένο επίσης στο ομώνυμο έργο του Σαίξπηρ, κρατώντας για τον εαυτό του τον ομώνυμο ρόλο. Όντας στο απόγειο της καριέρας του τόσο θεατρικά όσο και κινηματογραφικά, τόλμησε να πάρει εκκεντρικές αποφάσεις χωρίς να δεχτεί ιδιαίτερη κριτική. Μείωσε τη διάρκεια του έργου κατά δύο ώρες και έδωσε τη δική του ψυχαναλυτική διάσταση στο χαρακτήρα του Άμλετ, ο οποίος, κατά τον Ολιβιέ, ήταν θύμα ενός δυνατού οιδιπόδειου συμπλέγματος με τη μητέρα του Γερτρούδη. Επίσης επέλεξε την ασπρόμαυρη φωτογραφία για τον Άμλετ του, ενώ η  Άιλιν Χέρλι που υποδύεται τη μητέρα του Άμλετ Γερτρούδη ήταν 12 χρόνια μικρότερη από τον 40χρονο Ολιβιέ. Ο ίδιος υποδύθηκε επίσης το φάντασμα του πατέρα του Άμλετ, ηχογραφώντας από πριν τα λόγια του φαντάσματος κι αναπαράγοντας τον κατά τα γυρίσματα με μειωμένη ταχύτητα. Για να μπορέσει δε το κοινό να τον ταυτίσει με τον Δανό Πρίγκιπα, έβαψε τα μαλλιά του ξανθά. 

Η ταινία απέσπασε 4 βραβεία όσκαρ και χάρισε στον Ολιβιέ το πρώτο και μοναδικό όσκαρ Α’ Ανδρικού Ρόλου καθιστώντας τον μοναδικό ηθοποιό που έλαβε αυτή την τιμή για σαιξπηρικό ρόλο. Προτάθηκε επίσης για όσκαρ σκηνοθεσίας, ενώ κέρδισε το Χρυσό Λέοντα στο Φεστιβάλ της Βενετίας, καθώς και τη Χρυσή Σφαίρα Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας και Καλύτερης Ανδρικής Ερμηνείας.