Η αφίσα της ταινίας Blow Up

Σκηνοθεσία: Michelangelo Antonioni
Drama, Mystery, Thriller | K-13 | ITA
Παίζουν: David Hemmings, Vanessa Redgrave, Sarah Miles
Διάρκεια: 111 λεπτά
Χώρος Προβολής: Αμφιθέατρο Θ. Αγγελόπουλος – Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας — 13/03/2024, 21:00
Είσοδος γενική 5 ευρώ, είσοδος 3 ευρώ για ανέργους, φοιτητές και πολύτεκνους, ελεύθερη για νέους κάτω των 18

Ο Τόμας, ένα επιτυχημένος φωτογράφος μόδας στο Λονδίνο της δεκαετίας του ’60, φωτογραφίζει ένα βράδυ τυχαία ένα απομονωμένο ζευγάρι σε ένα πάρκο. Λίγο αργότερα ανακαλύπτει έκπληκτος ότι πιθανόν να έχει απαθανατίσει τη δολοφονία του άντρα του ζευγαριού. 

Στο αγγλόφωνο σκηνοθετικό του ντεμπούτο, ο Μικελάντζελο Αντονιόνι εμπνέεται από το διήγημα «Las Babas del Diablo» του Χούλιο Κορτάσαρ για να παραδώσει τον πιο μοντέρνο, ευρηματικό, σέξι, cool και πολυεπίπεδο κινηματογραφικό στοχασμό πάνω στο σύγχρονο lifestyle και την αδιέξοδη σχέση του με την αλήθεια που το περιβάλλει.

Το Blow Up είναι ένα φιλμ για την ουσία της τέχνης του Αντονιόνι, που είναι η παραποίηση. Ο χαοτικός, άνευ λογικής κόσμος, γίνεται μέσα απ’ τον φακό του φωτογράφου, τον φακό του κινηματογραφιστή, μια αφήγηση μεστή νοήματος. Ο σκηνοθέτης είναι ένας γλύπτης: η κάμερά του σμιλεύει τον άμορφο όγκο της πραγματικότητας και του δίνει ένα σχήμα, δημιουργεί το άγαλμα του νοήματος. Έτσι, παράγεται η ψευδαίσθηση μιας ιστορίας.

Η ταινία απέσπασε τον Χρυσό Φοίνικα του Φεστιβάλ Καννών καθώς και υποψηφιότητες για Όσκαρ Καλύτερης Σκηνοθεσίας και Σεναρίου, αποτελεί δε σημείο αναφοράς της ποπ κουλτούρας.