Η αφίσα της προβολής Δάφνις και Χλόη

Δευτέρα, 28.09.2020, 20:00 
Δάφνις και Χλόη (1931) / Αρίωνας Γυφτάκης Τζαζ Τρίο 
Προβολή βουβού φιλμ με ζωντανή μουσική συνοδεία 
Αμφιθέατρο Κάστρου Καλαμάτας

https://kalamatamusicdays.com/concerts-gr/

Βασισμένο στο ομώνυμο ειδύλλιο του Λόγγου (2ος αιώνας μ.Χ.), το φιλμ Δάφνις και Χλόη γράφτηκε και σκηνοθετήθηκε το 1930 από τον ποιητή και πρωτοπόρο του Ελληνικού Κινηματογράφου Ορέστη Λάσκο. Όλοι οι ηθοποιοί συμπεριλαμβανομένων των πρωταγωνιστών – η Ελληνοαμερικανίδα χορεύτρια Λούση Ματλή και ο Απόλλων Μαρσύας (ψευδ. του μετέπειτα φωτογράφου Έντισον Βήχου) – ήταν ερασιτέχνες. Η ταινία θεωρείται συχνά ως το πρώτο ευρωπαϊκό φιλμ με γυμνές σκηνές, γεγονός που συζητήθηκε αρκετά με την προβολή του το 1931. 

Η πλοκή τοποθετείται στη Λέσβο της ύστερης αρχαιότητάς και περιγράφει τη σεξουαλική αφύπνιση ενός αγοριού και ενός κοριτσιού. Ο Δάφνις και η Χλόη εγκαταλείπονται στην ύπαιθρο μετά τη γέννησή τους και υιοθετούνται και ανατρέφονται από δύο βοσκούς, τον Λάμονα και τον Δρύα. Τα δύο παιδιά μεγαλώνουν μαζί βόσκοντας τα κοπάδια των θετών γονέων τους και ερωτεύονται. Μετά από πολλές περιπέτειες και εμπόδια τελικά καταφέρνουν να ζήσουν τον έρωτά τους. 

Το φιλμ παραμένει αρκετά πιστό στο αρχαίο κείμενο και γυρίστηκε στην ύπαιθρο της Λέσβου και στη Λίμνη Βουλιαγμένη. Η αρχική κόπια και το αρνητικό της ταινίας ήταν χαμένα για πολλά χρόνια. Κάποια στιγμή βρέθηκαν στις Η.Π.Α. και η ταινία αποκαταστάθηκε από την τεχνική υπηρεσία της Ταινιοθήκης της Ελλάδος το 1992, με τη συνεργασία του σκηνοθέτη. 

Η πρωτότυπη μουσική του Αρίωνα Γυφτάκη θα συνοδεύσει, μέσα από την αρμονία, τον ρυθμό και τον αυτοσχεδιασμό, τη βουκολική διάθεση του φιλμ αναπτύσσοντας ταυτόχρονα έναν αισθητικό διάλογο με το κλασσικό έργο του Λάσκου. Με επιρροές από μουσικούς όπως οι Steve Lacy, Alban Berg, Sam Rivers και Paul Bley, η μουσική θα ακολουθήσει την ερωτική αφύπνιση, αγωνία και απόγνωση των δύο νέων, χωρίς να μειώνει ωστόσο τον εαυτό της σε απλό συνοδό της κινούμενης εικόνας.

Αρίωνας Γυφτάκης Τζαζ Τρίο 
Gabriele Milozzi, άλτο και σοπράνο σαξόφωνο 
Αρίωνας Γυφτάκης, κοντραμπάσο και πιάνο 
Αναστάσης Γούλιαρης, τύμπανα και βιμπράφωνο 

Η προβολή είναι μια συμπαραγωγή με τη Filmhouse – Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Καλαμάτας και την Ταινιοθήκη της Ελλάδος. 
Με ελληνικούς μεσότιτλους και αγγλικούς υπότιτλους. 
Εισιτήρια: 5 €. Προπώληση εισιτηρίων από Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου κάθε μέρα 11:00-13:00 και 16:00-20:30 από το Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας (Βιλεαρδουίνου, Καλαμάτα 241 00).
Εισιτήρια θα διατίθενται επίσης πριν από κάθε συναυλία στο Αμφιθέατρο Κάστρου Καλαμάτας.
Τηλέφωνα για πληροφορίες: +30 27210 21881 & +30 69 85898280

.