Η αφίσα της ταινίας η Έβδομη Σφραγίδα

Σκηνοθεσία: Ingmar Bergman
Παίζουν: Max von Sydow, Gunnar Björnstrand, Bengt Ekerot
Διάρκεια: 96 λεπτά
Χώρος Προβολής: Αμφιθέατρο Θ. Αγγελόπουλος – Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας — 26/03/2015, 21:30
Είσοδος: 4 ευρώ, ελεύθερη κάτω των 18

Ένας ιππότης και ο ιπποκόμος του, επιστρέφοντας από τις Σταυροφορίες σε μια Σουηδία αφανισμένη από την πανούκλα, συναντούν το Θάνατο. Ο ιππότης του προτείνει μια παρτίδα σκάκι ως τελευταία προθεσμία για να βρει απάντηση στα μεταφυσικά του προβλήματα και κυρίως αυτό της ύπαρξης του Θεού και μέσα σε αυτό το μυθικό πλαίσιο ο Bergman δημιουργεί μια ταινία για τη μεταφυσική αγωνία μιας μανιώδους αναζήτησης  ενός «προσωπικού» θεού. 

Σκηνοθετεί απλά και με ευθύτητα που τρομάζει, δημιουργώντας ένα περίεργο μείγμα ρεαλισμού και σουρεαλισμού, θέλοντας να  εκφράσει το άγχος που δημιουργεί η σιωπή του Θεού, ενώ με τα ατελείωτα γκρο πλαν, μας βοηθά να εντρυφήσουμε ακόμη περισσότερο στην ψυχολογία των ηρώων του. 

Η Έβδομη Σφραγίδα, ταινία σταθμός στην ιστορία του σινεμά, έχει βασανίσει και βασανίζει ακόμα κριτικούς, θεωρητικούς και σπουδαστές. Είναι μία πολύ «δύσκολη» ταινία που βλέπεται πάρα  πολύ εύκολα. Και αυτή η ευκολία στην θέαση είναι η επιτυχία του σκηνοθέτη της, αλλά τελικά και κάθε καλλιτέχνη που καταπιάνεται με αιώνια αναπάντητα ερωτήματα και καταφέρνει να μας τα μεταφέρει με καθαρότητα και απλότητα.

Η ταινία τιμήθηκε με ειδικό βραβείο στο φεστιβάλ των Καννών.