Η αφίσα της ταινίας Εφιάλτης

Σκηνοθεσία: George Cukor
Drama | K-13 | USA
Παίζουν: Charles Boyer, Ingrid Bergman, Joseph Cotton
Διάρκεια: 114 λεπτά
Χώρος Προβολής: Αμφιθέατρο Θ. Αγγελόπουλος – Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας — 15/03/2023, 21:00
Είσοδος: 5 ευρώ, ελεύθερη κάτω των 18

Αγγλία, Βικτωριανή εποχή. Μετά τη δολοφονία της θείας της η Πόλα Άλκουιστ (Ίνγκριντ Μπέργκμαν) στέλνεται στην Ιταλία προκειμένου να ξεχάσει το τραγικό συμβάν (το οποίο μένει ανεξιχνίαστο) και να σπουδάσει μουσική. Τα χρόνια περνούν κι η Πόλα έχει ακολουθήσει τα χνάρια της θείας της κάνοντας επιτυχία στον κόσμο της όπερας. Κάποια στιγμή γνωρίζεται με έναν μουσικό, μεγαλύτερο απ’ αυτήν, τον Γκρέγκορι Αντόν (Σαρλ Μπουαγιέ) τον οποίο ερωτεύεται κι έπειτα παντρεύεται.

Η ευτυχία όμως είναι σύντομη για την Πόλα, καθώς ο σύζυγός της την πείθει να επιστρέψουν στο Λονδίνο και να ζήσουν στο σπίτι της θείας της. Η επιστροφή στο σπίτι σηματοδοτεί και την αλλαγή στη συμπεριφορά του Γκρέγκορι, ο οποίος προφασίζεται λόγους για να την κάνει να φανεί τρελή και της απαγορεύει συναναστοφές με τον έξω κόσμο. Η Πόλα παραμένει έγκλειστη και μόνη στο τεράστιο αυτό σπίτι με παρέα μια καιροσκόπο υπηρέτρια (Άντζελα Λάνσμπερι), όταν ο Γκρέγκορι φεύγει και την αφήνει μόνη τα βράδια χωρίς να της εξηγήσει το λόγο.

Η νεαρή κοπέλα βουτηγμένη στην απόγνωση αγγίζει τα όρια της τρέλας, καθώς η άφιξή της στο Λονδίνο συνοδεύεται από παράξενα γεγονότα, για τα οποία δε μπορεί να βρει εξηγήσεις (τα φώτα του γκαζιού που χαμηλώνουν μόνα τους, ήχοι που προέρχονται από τη σοφίτα, που υποτίθεται ότι είναι κλειστή κι αντικείμενα που χάνονται διά μαγείας). Είναι τρελή ή μήπως κάποιος άλλος προσπαθεί θέλει να τη βγάλει τρελή για προσωπικούς λόγους; Έχοντας πλέον αποξενωθεί με το σύζυγό της, η μόνη της ελπίδα φαίνεται να είναι ένας νεαρός αστυνομικός Μπράιαν Κάμερον (Τζόζεφ Κότεν), οποίος δείχνει μεγάλο ενδιαφέρον για την εξιχνίαση του εγκλήματος της θείας της.

Ίσα μέρη ψυχολογικού θρίλερ και μυστηρίου, η ταινία Gaslight (1944, με τον ελληνικό τίτλο «Εφιάλτης») αποτελεί τη δεύτερη διασκευή του ομώνυμου θεατρικού του Patrick Hamilton. Σε σκηνοθεσία του George Cukor και σενάριο των John Van Druten, Walter Reisch και John L. Balderston, προτάθηκε για 7 Όσκαρ κερδίζοντας 2, το  Α’ Γυναικείου Ρόλου (Ingrid Bergman) και Καλλιτεχνικής  Διεύθυνσης (Cedric Gibbons, William Ferrari, Edwin B. Willis, Paul Huldschinsky), ενώ υπήρξε υποψήφια για Καλύτερης Ταινίας, Α’ Ανδρικού Ρόλου (Charles Boyer), Β’ Γυναικείου Ρόλου (Angela Lansbury), Σεναρίου (John L. Balderston, Walter Reisch, John Van Druten), Φωτογραφίας (Joseph Ruttenberg), ενώ Κέρδισε Χρυσή Σφαίρα στην κατηγορία Α’ Γυναικείου Ρόλου (Ingrid Bergman)

Προλογίζει η Ευή Τσικρικού, ψυχολόγος και επιστημονικά υπεύθυνη της Μονάδας Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης Θάλπος Καλαμάτας