Η αφίσα της ταινίας Εφιάλτης

Λόγω των έκτακτων καιρικών συνθηκών στην Αθήνα, δεν κατέστη δυνατόν να παραληφθεί η κόπια της ταινίας, με αποτέλεσμα να αναβληθεί η προβολή.

Σκηνοθεσία: Ερρίκος Ανδρέου
Μυστηρίου | K-12 | GRE
Παίζουν: Μιχάλης Νικολινάκος, Βούλα Χαριλάου, Θανάσης Μυλώνας
Διάρκεια: 90 λεπτά
Χώρος Προβολής: Αμφιθέατρο Θ. Αγγελόπουλος – Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας — 08/02/2023, 21:00
Είσοδος ελεύθερη

Σε μια σπάνια εκδήλωση με ελεύθερη είσοδο, η Λέσχη θα έχει την τιμή να προβάλει τη δυσεύρετη, σπουδαία, ταινία του Ερρίκου Ανδρέου ‘’ΕΦΙΑΛΤΗΣ’’ και να μιλήσει εκτός των άλλων για τον πρόσφατα χαμένο Ερρίκο Ανδρέου, αλλά και για τον σημαντικό  ηθοποιό και αγωνιστή Μιχάλη Νικολινάκο.

Η ταινία αποτελεί το κινηματογραφικό ντεμπούτο του σκηνοθέτη, και μια μοναδική στιγμή στην ιστορία του Ελληνικού κινηματογράφου. Η ασπρόμαυρη ταινία τρόμου του 1961, με επιρροές από το ‘’Ψυχώ’’ και τις θεωρίες Ψυχανάλυσης του Σίγκμουντ Φρόυντ, σε συνδυασμό με την ασπρόμαυρη εικόνα, τις γωνίες λήψης, τις εναλλαγές φωτισμών, τις σκιάσεις και τα έντονα καιρικά φαινόμενα, δημιουργούν ένα ανεπανάληπτο αίσθημα φόβου και αγωνίας και το πιο αντιπροσωπευτικό δείγμα ψυχολογικού θρίλερ στον ελληνικό κινηματογράφο

Στο κέντρο της ταινίας συναντάμε μία νεαρή γυναίκα, την Άννα, η οποία καλεί τον παλιό της συμμαθητή όταν αισθάνεται πως απειλείται από την επιστροφή της καλύτερής της φίλης Εύης Λινάρδου. Μία σειρά φόνων πείθουν τον φίλο της πως όντως κινδυνεύει. Όλα όμως ανατρέπονται, όταν θα γίνει η αποκάλυψη μία αλήθειας που δε την περιμένει κανείς.

Αξίζει να αναφερθούμε στις ολιγόλεπτες εμφανίσεις της Κατερίνας Γώγου και του Σταύρου Ξενίδη. Η ιδιαίτερη μουσική της ταινίας ανήκει στον Μίμη Πλέσσα.

Ο Εφιάλτης αποτελεί το σπουδαιότερο φιλμ νουάρ του Ελληνικού κινηματογράφου και μια δημιουργία που δεν έχει ακόμη ξεπεραστεί.

Την ταινία προλογίζει η Αναστασία Λιόκουρα εκ μέρους της Λέσχης που θα αναφερθεί στο κινηματογραφικό έργο του προσφάτως αποβιώσαντα  Ερρίκου Ανδρέου και ο δημοτικός σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης Δημήτρης Οικονομάκος, που θα μιλήσει για το αγωνιστικό έργο του πρωταγωνιστή Μιχάλη Νικολινάκου μέσα από βίντεο που ευγενικά μας παρείχε ο υιός του, Νίκος Νικολινάκος.