Η αφίσα της ταινίας Έγκλημα στο Όριαν Εξπρές

Σκηνοθεσία: Sidney Lumet
Crime, Drama, Mystery | K-12 | UK, USA
Παίζουν: Albert Finney, Lauren Bacall, Ingrid Bergman
Διάρκεια: 128 λεπτά
Χώρος Προβολής: Αμφιθέατρο Θ. Αγγελόπουλος – Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας — 09/01/2020, 21:30
Είσοδος: 4 ευρώ, ελεύθερη κάτω των 18

Κωνσταντινούπολη, Δεκέμβριος 1935. Δέκα άγνωστοι μεταξύ τους επιβιβάζονται στην αμαξοστοιχία του Οριάν Εξπρές με προορισμό το Καλέ της Γαλλίας. Μόνο που κάπου στην ορεινή Γιουγκοσλαβία, μια χιονοστιβάδα θάβει τις ράγες κι ακινητοποιεί το τραίνο. Αυτό όμως δεν είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα των επιβατών. Μέσα στη νύχτα, ο αντιπαθής «επιχειρηματίας» κύριος Ράτσετ βρίσκεται δηλητηριασμένος και μαχαιρωμένος 11 φορές στην κουκέτα του. Τι τύχη να ταξιδεύει με την αμαξοστοιχία ο διάσημος Βέλγος ντετέκτιβ Ηρακλής Πουαρό. Ο Πουαρό πρέπει να εξετάσει όλους, ταξιδιώτες και προσωπικό, στο παγιδευμένο τρένο και να βρει τον δολοφόνο. Ολοι έχουν κίνητρο, όλοι είναι ύποπτοι και, φαινομενικά, όλοι έχουν άλλοθι.

Η πυκνή γραφή της Αγκάθα Κρίστι, οι κεντημένες της λεπτομέρειες, οι μελετημένες της περιγραφές των (πάντα παράξενων) χαρακτήρων αποτελούσαν πάντα μεγάλη πρόκληση για την μεταφορά τους στο σινεμά. Ακόμα περισσότερο: η αποτύπωση του ύφους, του τόνου που έδινε η δαιμόνια αστυνομική μυθιστοριογράφος – αυτό το φλέγμα που κρύβεται πίσω από το στήσιμο των ιστοριών της- μπορούσε να χαθεί στην κινηματογραφική μετάφραση.

«Το Εγκλημα στο Οριάν Εξπρές» θεωρείται μία από τις πιο επιτυχημένες κινηματογραφικές διασκευές της Αγκάθα Κρίστι με ένα all star cast από καταπληκτικούς ηθοποιούς.

Η Ινγκριντ Μπέργκμαν κέρδισε το Οσκαρ Β’ Γυναικείου ρόλου (ως θρησκόπληκτη χριστιανή ιεραπόστολος στην Αφρική), όμως, η μεγαλύτερη πρωταγωνίστρια της ταινίας είναι η γραφή της Αγκάθα Κρίστι. Κλασική, διαχρονική και αξεπέραστη.