Αφίσα της ταινίας Οι Εκκεντρικοί

Σκηνοθεσία: Anders Thomas Jensen
Action, Comedy, Drama | K-15 | DEN
Παίζουν: Mads Mikkelsen, Nikolaj Lie Kaas, Andrea Heick Gadeberg
Διάρκεια: 116 λεπτά
Χώρος Προβολής: Αμφιθέατρο Θ. Αγγελόπουλος – Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας — 16/12/2021, 21:30
Είσοδος: 4 ευρώ, ελεύθερη κάτω των 18

Ο Marcus, ένας βετεράνος στρατιωτικός, αναγκάζεται να επιστρέψει σπίτι του για να φροντίσει την κόρη του μετά τον αιφνίδιο θάνατο της συζύγου του σε μια τραγωδία στο σιδηρόδρομο. Ωστόσο σύντομα, ένας από τους επιζήσαντες της τραγωδίας πλησιάζει τον Marcus με στοιχεία ότι ο θάνατος της συζύγου του δεν ήταν εξαιτίας ενός απλού ατυχήματος αλλά μιας εγκληματικής σκευωρίας. 

Το σενάριο πραγματεύεται περίπλοκους θεματικούς άξονες όπως την κατάθλιψη, την απώλεια, την ενοχή, τα παιδικά τραύματα, τη σχέση πατέρα και κόρης, αλλά και υπαρξιακά ερωτήματα που αφορούν το σύμπαν και την θέση μας σε αυτό, εμπλουτισμένο  ταυτόχρονα με μερικές δόσεις εξαιρετικού κα σπάνιου μαύρου χιούμορ.

Η σκηνοθεσία ακροβατεί άριστα μεταξύ ήρεμων δραματικών στιγμών που εστιάζουν με υπνωτικό σχεδόν τρόπο στις εκφράσεις των χαρακτήρων και των σκηνών έντασης και έντονα ρεαλιστικής βίας. Ωστόσο, ο τρόπος που δομεί τις χιουμοριστικές σεκάνς του είναι επίσης αξιοθαύμαστος ακριβώς γιατί δε μοιάζουν περιττές ή ασύμβατες με τον γενικότερο τόνο του έργου. 

Η στιβαρή κινηματογράφηση του Kasper Tuxen, η ατμοσφαιρική μουσική του Jeppe Kaas και οι εξαιρετικές ερμηνείες του Μαντς Μίκελσεν και των «συνεργών του» συμβάλλουν σε μια ταινία που, παρόλη την αγριότητά της, κατορθώνει να είναι απολαυστική.

Ήταν η ταινία έναρξης του Φεστιβάλ του Ρότερνταμ το 2019 και αποτέλεσε τεράστια εμπορική επιτυχία στη Δανία.