Αφίσα της ταινίας ΕΟ

Σκηνοθεσία: Jerzy Skolimowski
Drama | K-12 | POL
Παίζουν: Hola, Tako, Marietta, Isabelle Huppert
Διάρκεια: 87 λεπτά
Χώρος Προβολής: Αμφιθέατρο Θ. Αγγελόπουλος – Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας — 01/11/2023, 21:30
Είσοδος γενική 5 ευρώ, είσοδος 3 ευρώ για ανέργους, φοιτητές καο πολύτεκνους, ελεύθερη κάτω των 18

Eo/Ήο είναι το όνομα ενός συμπαθητικού γαϊδουριού που αποχωρίζεται-αναγκαστικά-την κοπέλα που τον προσέχει και τον αγαπάει παράλληλα με το νούμερο τους σε ένα τσίρκο για να ζήσει την δική του Οδύσσεια. Μία Οδύσσεια που θα τον φέρει σε επαφή με την ομορφιά της φύσης αλλά και την κατρακύλα ολόκληρης της ανθρωπότητας. Η αρχική ιδέα βασίζεται στον Ρομπέρ Μπρεσόν και «Στην Τύχη ο Μπαλταζάρ» του 1966, μια ρηξικέλευθη φιλμικη δημιουργία, μια ελεύθερη μεταφορά του «Ηλίθιου» του Φιόντορ Ντοστογιέφσκι με ήρωα έναν γάιδαρο, τα επεισόδια της ζωής του οποίου θα ήταν νοητά χωρισμένα στα επτά θανάσιμα αμαρτήματα.

Εδώ, ο ΕΟ θα αλλάξει πολλά σπίτια, άθελα του αλλά και ηθελημένα, θα γίνει θεραπεία για παιδιά, θα έρθει αντιμέτωπος με την βαρβαρότητα, θα πάει στην πόλη, θα γίνει μάρτυρας βαρβαρότητας, καταλύτης ανάμεσα σε οικογενειακές γεμάτες διαστροφή διαφορές, για να ζήσει το τέλος ενός πλάσματος που γεννήθηκε για να προσφέρει αλλά και να υποφέρει.

Σαν ένα μελαγχολικό ποίημα, τόσο ελκυστικό αλλά και τόσο συναισθηματικό, το ΕΟ μας δείχνει μέσα από τα μάτια ενός ζώου τον κόσμο έτσι όπως το βλέπει αυτό. Την απορία, την αγανάκτηση, την πείνα, τον φόβο και το άγνωστο το οποίο καλείται να αντιμετωπίσει διαρκώς. H κάμερα του Σκολιμόφσκι εντάσσουν την ύπαρξη του EO μέσα σε ένα κινηματογραφικό σύμπαν υψηλής αισθητικής και εικονοπλασίας, με την υποβλητική μουσική, την φωτογραφία και το μοντάζ να καθηλώνουν για 88 λεπτά που διαρκεί η ταινία.

Γεμάτο υπέροχα οικολογικά μηνύματα και σημειολογικές αναφορές, με εικόνες υψηλού αισθητικού περιεχομένου, ο ΕΟ προσφέρει μια κινηματογραφική εμπειρία που αποτυπώνεται μόνο σε σκοτεινή αίθουσα και έναν μοναδικό προβληματισμό που καταχειροκροτήθηκε όπου και να προβλήθηκε.

Η ταινία κέρδισε συνολικά 25 βραβεία σε όλο τον κόσμο με σημαντικότερα τα βραβεία Επιτροπής και Μουσικής των Καννών 2022, ενώ υπήρξε μεταξύ άλλων και υποψήφιο για Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας.