Η αφίσα της ταινίας Επαναστάτης Χωρίς Αιτία

Σκηνοθεσία: Nicholas Ray
Παίζουν: James Dean, Natalie Wood, Sal Mineo
Διάρκεια: 111 λεπτά
Χώρος Προβολής: Αμφιθέατρο Θ. Αγγελόπουλος – Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας — 26/01/2017, 21:30
Είσοδος: 4 ευρώ, ελεύθερη κάτω των 18

Ο Τζίμι Σταρκ ένα νεαρό αγόρι, καινούργιο σε μια μικρή πόλη, ερωτεύεται την πιο δημοφιλή κοπέλα του σχολείου, έρχεται σε σύγκρουση με τους νταήδες της τάξης του και οδηγείται σε μια παρορμητική αυτοκαταστροφική εξέγερση ως κρατούμενος στο αστυνομικό τμήμα, με την κατηγορία της δημόσιας μέθης.

Η ταινία καταπιάνεται με το θέμα της υπαρξιακής αποσύνθεσης της νεολαίας, την ηθική παρακμή της, την αποξένωση μεταξύ των ανθρώπων στη δεκαετία του πενήντα, κριτικάρει δριμύτατα τον γονεϊκό αυταρχισμό και εκθέτει το χάσμα μεταξύ των γενεών. Αποτελεί στροφή στη θεματική του Νίκολας Ρέι, που μέχρι εκείνη την περίοδο δημιουργούσε ταινίες με θέμα τον κόσμο της παρανομίας σε μεγάλα αστικά κέντρα. 

Ταινία-σταθμός της δεκαετίας του ’50, τόσο ως προς τη συγκρότηση του star system του Χόλυγουντ, όσο και για τη θεματική της νεανικής οργής έναντι της γονεϊκής αποτυχίας. Αξεπέραστη η αρχιτεκτονικών διαστάσεων σκηνοθεσία του Νίκολας Ρέι, όπου μέσα σε μια «κινηματογραφική» ημέρα έρχονται τα πάνω κάτω. Η ταινία σήμερα έχει λάβει θρυλική υπόσταση χάρη στην  ερμηνεία του Τζέημς Ντιν,  ο οποίος πέθανε πριν την πρεμιέρα της στους κινηματογράφους.

Το 1990 η ταινία επελέγη από τη Βιβλιοθήκη του Αμερικάνικου Κογκρέσου ως τμήμα του Εθνικού Μητρώου Κινηματογράφου ως πολιτιστικά, ιστορικά και αισθητικά σημαντική. Το 1998 το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου κατέταξε την ταινία στην 59η θέση στη λίστα με τις 100 καλύτερες ταινίες όλων των εποχών.