Η αφίσα της ταινίας Ερασιτέχνης Κινηματογραφιστής

Σκηνοθεσία: Krzysztof Kieslowski
Παίζουν: Jerzy Stuhr, Malgorzata Zabkowska, Ewa Pokas
Διάρκεια: 117 λεπτά
Χώρος Προβολής: Κεντρική Σκηνή ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καλαμάτας — 13/03/2014, 21:30
Είσοδος: 4 ευρώ, ελεύθερη κάτω των 18

Ένας  καθημερινός άνθρωπος,  ανακαλύπτει τυχαία την τέχνη και τη γοητεία του να είσαι δημιουργός – και αυτή του η ανακάλυψη θα αλλάξει τη ζωή του μ’ έναν μοναδικό και πρωτόγνωρο τρόπο, καθώς εγκαταλείπει την παθητικότητα του θεατή, περνώντας στις ενεργητικές στάσεις ζωής που η τέχνη απαιτεί. Η δεύτερη ταινία του Κισλόφσκι, με την οποία κέρδισε διεθνή φήμη και το Μέγα βραβείο Φεστιβάλ Μόσχας,  είναι μια σπουδή για τον  κινηματογράφο μέσα από τον κινηματογράφο και μια καταγγελία πάνω στη λογοκρισία και τη στενοκεφαλιά του σοσιαλιστικού καθεστώτος.

 Η λέξη «ερασιτέχνης» κρύβει μέσα της τον έρωτα για την τέχνη, και ο έρωτας αυτός είναι το κοινό σημείο του Κισλόφσκι με τον ήρωα του, δημιουργοί και οι δυό ενός σινεμά φτωχού και λιτού σε μέσα, πλούσιου όμως σε εσωτερική δύναμη και συναισθήματα.

+ μεταμεσονύχτια προβολή με ελεύθερη είσοδο:

O ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΜΗΧΑΝΗ — CHELOVEKKINO-APPARATOM  [1929]
Διάρκεια: 68 λεπτά
Το σπάνιο αριστούργημα του Τζίγκα Βερτόφ, υπόδειγμα του δοκιμιακού κινηματογράφου, το οποίο γέννησε το σινεμά βεριτέ και την πρωτοπορία των ’60s, επηρεάζοντας ακόμη και τη διηγηματική τεχνική του βιντεοκλίπ και την μοντέρνα διαφήμιση, προβάλλεται εδώ με την σύγχρονη μουσική επένδυση των Cinematic Orchestra.