Η αφίσα της ταινίας Η Εύα Θέλει να Κοιμηθεί

Σκηνοθεσία: Tadeusz Chmielewski
Παίζουν: Barbara Kwiatkowska, Stanislaw Mikulski, Stefan Bartik
Διάρκεια: 0 λεπτά
Χώρος Προβολής: Café Cine (Δυτική Παραλία Καλαμάτας) — 11/08/2016, 21:30
Είσοδος: 4 ευρώ, ελεύθερη κάτω των 18

Η Εύα, μια όμορφη και αθώα κοπέλα 17 χρονών, φθάνει από την επαρχία στη μεγαλούπολη για να σπουδάσει, μια μέρα πριν την έναρξη της εκπαιδευτικής χρονιάς, αλλά ο επιστάτης της σχολής δεν της επιτρέπει την παραμονή της στην εστία της σχολής, με αποτέλεσμα να ξεκινήσει η περιπλάνησή της στον κόσμο της νύχτας και τους ανθρώπους του υποκόσμου, ανυποψίαστη και άφραγκη, προκειμένου να βρει ένα μέρος για να κοιμηθεί.

Μετά τον θάνατο του Στάλιν το 1953, στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και των Βαλκανίων “φύσηξε” ένας αέρας ελευθερίας με κυριότερο αντίκτυπο στον κινηματογράφο τους και διήρκεσε περίπου 12 χρόνια. Ένα αξιόλογο και ευφυέστατο δείγμα αυτής της κινηματογραφικής αφύπνισης είναι και η πρώτη ταινία του Chmielewski, μια απολαυστική κωμωδία καταστάσεων και παρεξηγήσεων, με σουρεαλιστικά στοιχεία, γρήγορο ρυθμό δράσης, απλό χιούμορ και έντονο χαρακτήρα slapstick.

Κατά πολύ μεγάλο μέρος η ταινία στηρίζεται στην παρθενική κι αψεγάδιαστη ομορφιά της Barbara Kwiatkowska, που έγινε το εισιτήριό της για την επιτυχία και η ίδια καθιερώθηκε ως η Brigitte Bardot της Πολωνίας. Κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων γνώρισε τον Roman Polanski, τον άσημο ακόμη σπουδαστή σκηνοθεσίας, με τον οποίο παντρεύτηκε τον Σεπτέμβριο του 1959. 

Η ταινία υπήρξε σημαντική καλλιτεχνική και εμπορική επιτυχία στον καιρό της, κέρδισε δε το Χρυσό Κοχύλι στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Σαν Σεμπαστιάν.