Αφίσα της ταινίας Fantomas

Σκηνοθεσία: André Hunebelle
Thriller | K-12 | FRA
Παίζουν: Jean Marais, Louis de Funès, Mylène Demongeot
Διάρκεια: 104 λεπτά
Χώρος Προβολής: Vista Marina, Σαλαμίνος 8, Μαρίνα Καλαμάτας — 07/07/2022, 21:30
Είσοδος: 4 ευρώ, ελεύθερη κάτω των 18

Ο Φαντομάς είναι γαλλική κωμωδία παραγωγής του 1964, σε σκηνοθεσία Αντρέ Υνεμπέλ, με πρωταγωνιστή τον Λουί Ντε Φινές. Μετά από μια παράτολμη ληστεία κοσμημάτων με την υπογραφή του “Φαντομά”, ο αστυνόμος Ζυβ ισχυρίζεται στα τηλεοπτικά κανάλια ότι ο Φαντομάς δεν είναι υπαρκτό πρόσωπο, αλλά προϊόν φαντασίας και γι’ αυτό δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Θέλοντας να αποσπάσει το δημόσιο ενδιαφέρον, ο δημοσιογράφος Φαντόρ (Ζαν Μαρέ) δημοσιεύει μια ψευδή συνέντευξη του κακοποιού. Ο Φαντομάς δεν εκτιμά καθόλου αυτό το αστείο και απαγάγει τον Φαντόρ για να του δώσει ένα μάθημα. Στη συνέχεια ο Φαντομάς που είναι ειδικός στις μεταμφιέσεις επιχειρεί μια ακόμα πιο παράτολμη ληστεία αυτή την φορά, φορώντας τη μάσκα του Φαντόρ.

Με την επιτυχία του «Χωροφύλακα» στο τσεπάκι του, ο Λουί ντε Φινές επιστρατεύεται στον ρόλο του θεότρελου επιθεωρητή που θα κυνηγούσε τον «Φαντομά» το 1964, την ταινία που θα τον εγκαθίδρυε στη λαϊκή συνείδηση ως τον κωμικό που την εξέφραζε απόλυτα. Οι χειρονομίες και οι γκριμάτσες του έμειναν βαθιά χαραγμένες στη μνήμη όσων τον απόλαυσαν στο σινεμά, καθώς στη σχεδόν σαραντάχρονη καριέρα του πρόλαβε να παίξει σε περισσότερες από 150 ταινίες. 

Με ευρύτατη λαϊκή απήχηση, απευθυνόταν πάντα στις πλατιές μάζες με ένα χιούμορ που δεν ήταν λεπτό ή πνευματώδες, αλλά ντελιριακό και σπαρταριστό. Εκεί βάσισε τη μεγάλη και σταθερά ανοδική του καριέρα, ως ένας υπερκινητικός, νευρικότατος και ανήσυχος μεσόκοπος κύριος που προκαλούσε το γέλιο με τις ακατάπαυστες εκρήξεις θυμού του και τo χαρακτηριστικό παραμιλητό του όταν εξοργιζόταν.