Η αφίσα της ταινίας Φεντόρα

Σκηνοθεσία: Billy Wilder
Drama, Romance | UK
Παίζουν: William Holden, Marthe Keller, Hildegard Knef
Διάρκεια: 116 λεπτά
Χώρος Προβολής: Café Cine (Δυτική Παραλία Καλαμάτας) — 30/07/2017, 21:30
Είσοδος: 4 ευρώ, ελεύθερη κάτω των 18

Μια διάσημη ντίβα του Χόλιγουντ, αποσυρμένη χρόνια από τα φώτα της διασημότητας, αυτοκτονεί στο Παρίσι. Ένας παραγωγός που παρακολουθεί την κηδεία της θυμάται την πρόσφατη συνάντησή τους στην Κέρκυρα και βρίσκεται μπροστά στην αποκάλυψη ενός καλά κρυμμένου κινηματογραφικού μυστικού. 

Σε ευθεία γραμμή με τη δομή του «Sunset Blvrd.», το «Fedora» ξετυλίγεται μέσα από το voice over του 18 χρόνια μεγαλύτερου αλλά ακόμη ακαταμάχητα γοητευτικού Γουίλιαμ Χόλντεν και αφηγείται την ιστορία μιας ντίβας, το ίδιο ή και ακόμη πιο διάσημης από την Νόρμα Ντέσμοντ της Γκλόρια Σουάνσον. Η αυτοκτονία της στα πρώτα λεπτά της ταινίας θα είναι μόνο η αρχή του τέλους για ένα μυστήριο που μοιάζει να ζει ταυτόχρονα στις ακρογιαλιές της Κέρκυρας και στα ασπρόμαυρα 40s, στην πιο eurotrash εκδοχή μιας χολιγουντιανής ταινίας και στο «σοβαροφανές» σινεμά του auteur, στην φαντασίωση μιας αιώνιας νεότητας και στην πειραγμένη εκδοχή ενός φιλμ-νουάρ με αντιστοιχίες που μόνο ο Γουάιλντερ θα μπορούσε να αναδείξει πάνω στην ίδια τη βιομηχανία του θεάματος. 

Αταξινόμητη, γεμάτη ελαττώματα, λαμπερή, κουρασμένη, αστεία τόσο που δεν ντρέπεται να γελοιοποιηθεί, σύμβολο μιας εποχής που έχει περάσει ανεπιστρεπτί και σίγουρη πως με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο το σινεμά θα βρει τον τρόπο να μην την ξεχάσει ποτέ, η Φεντόρα είναι μια ντίβα που έρχεται από το παρελθόν για ένα τελευταίο comeback.