η αφίσα του Φεστιβάλ Μηδέν

Διάρκεια: 53 λεπτά
Χώρος Προβολής: Ιστορικό Κέντρο Καλαμάτας (Πλατεία Όθωνος) — 03/07/2014

Η Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Καλαμάτας έχει την τιμή να επιμεληθεί για το Festival Μηδέν, για ένα από τα πιο επιτυχημένα φεστιβάλ βιντεοτέχνης στην Ελλάδα και στο εξωτερικό,  μια ενότητα κινηματογραφικών ταινιών μικρού μήκους με τίτλο Ένα Πρώτο Βλέμμα, σε μια προσπάθεια να συνδεθεί η βιντεοτέχνη με τον κινηματογράφο. 

Στην θεματική της παρουσιάζονται οι πρώτες σκηνοθετικές απόπειρες γνωστών σκηνοθετών, φτωχές μεν σε μέσα και δυνατότητες, πολύ πλούσιες όμως σε ιδέες και δημιουργικές εκφράσεις. Τα πρωτόλεια φιλμάκια των δημιουργών έρχονται εδώ στην επιφάνεια, ακολουθώντας μια γραμμική χρονική ακολουθία και μια κεντρική ιδέα που αγγίζει τα όρια του σουρεαλισμού, φανερώνοντας σε όλες έντονα ψήγματα σκηνοθετικής ευφυΐας. 

Αναλυτικά, θα προβληθούν: 

Roman PolanskiLe gros et le maigre(1961), 15:00’
Με μια ειρωνική αλληγορία που ακροβατεί ανάμεσα στην πολιτική σάτιρα και στην καλλιτεχνική παραβολή, ο Polanski ξεκαθαρίζει εξαρχής την συμπάθειά του στους ήρωες του Beckett και την ροπή του στον δυτικό πολιτισμό.

Jan Švankmajer, The Last Trick(1964), 12:00’
Τι συμβαίνει όταν η δημιουργική παλέτα ενός πειραματικού μυαλού στήνει μια αινιγματική μονομαχία δύο μάγων γεμάτη γρίφους, τρυκ και οργιώδη φαντασία.

Terry GilliamStorytime (1968), 9:00’
Το ξέφρενο σύμπαν των Monty Python στριφογύριζε καιρό πριν στα πενάκια του Terry Gilliam σηματοδοτώντας εδώ ένα αναρχικό ιπτάμενο τσίρκο γεμάτο μοναδικά χρώματα και υπέροχους ήχους.

Tim BurtonVincent (1982), 6:30’
Η ιστορία του 7χρονου Vincent Malloy βγαλμένη από την φωνή του Vincent Price και την φαντασία του Tim Burton χρόνια πριν ο μυθοπλαστικός οίστρος του βάλει πλώρη για φανταστικούς κόσμους.

Jean-Pierre JeunetFoutaises (1989), 7:00’
Μια παραληρηματική χιουμοριστική λίστα για όσα αγαπάμε και όσα μισούμε από τον μετέπειτα στενό συνεργάτη του Jeunet, Dominique Pinion, με κοινό παρανομαστή την ανόθευτη αγάπη τους για τον κινηματογράφο. 

Christopher NolanDoodlebug (1997), 3:00’
Ένα μικρό, παράξενο σκαθάρι  γίνεται το όχημα για μια αινιγματική παραβολή πάνω στο μύθο του ισχυρού και του αδυνάτου. 

επιμέλεια: filmhouse / νέα κινηματογραφική λέσχη καλαμάτας