Η αφίσα της ταινίας «Το Γεράκι της Μάλτας»

Σκηνοθεσία: John Huston
Crime, Film-Noir, Mystery | K-12 | USA
Παίζουν: Humphrey Bogart, Mary Astor, Gladys George
Διάρκεια: 100 λεπτά
Χώρος Προβολής: Αμφιθέατρο Θ. Αγγελόπουλος – Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας — 08/11/2023, 21:00
Είσοδος γενική 5 ευρώ, είσοδος 3 ευρώ για ανέργους, φοιτητές και πολύτεκνους, ελεύθερη κάτω των 18

Μετά τον φόνο του συνεταίρου του κι ενός άντρα που παρακολουθούσε, ο ιδιωτικός ντετέκτιβ Sam Spade αναλαμβάνει να διαλευκάνει μια υπόθεση στην οποία μπλέκονται τρεις επικίνδυνοι κακοποιοί, μια μοιραία γυναίκα κι ένα πολύτιμο αγαλματίδιο, το Μαλτέζικο Γεράκι.

To “Γεράκι της Μάλτας” αποτελεί remake της ομώνυμης ταινίας του Roy Del Ruth (1931). Πρόκειται για μια κλασική ταινία noir με ανατρεπτική πλοκή, μυστήριο και σκοτεινό ατμοσφαιρικό στυλ. Η άψογη ερμηνεία του Humphrey Bogart, που δημιούργησε τον αξέχαστο χαρακτήρα του Sam Spade, η σκηνοθεσία του John Huston και οι εκλεκτοί ηθοποιοί, όπως η Mary Astor και ο Sydney Greenstreet, συνέβαλαν στη δημιουργία μιας από τις πιο εμβληματικές και αγαπημένες ταινίες του είδους, που έχει αφήσει βαθιά επίδραση στον κινηματογράφο.

Ήταν υποψήφια για τρία Όσκαρ (Καλύτερης Ταινίας, Καλύτερου Διασκευασμένου Σεναρίου, Καλύτερου Β’ Αντρικού Ρόλου για τον Sydney Greenstreet). Το 1989 επελέγη από τη Βιβλιοθήκη του Αμερικάνικου Κογκρέσου ως τμήμα του Εθνικού Μητρώου Κινηματογράφου ως πολιτιστικά, ιστορικά και αισθητικά σημαντική. Το 1998 το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου την κατέταξε στην 23η θέση στη λίστα με τις 100 καλύτερες ταινίες όλων των εποχών.