Η αφίσα της ταινίας Για την Κιάρα

Σκηνοθεσία: Jonas Carpignano
Drama | K-15 | ITA
Παίζουν: Swamy Rotolo, Pio Amato, Koudous Seihon
Διάρκεια: 121 λεπτά
Χώρος Προβολής: Αμφιθέατρο Θ. Αγγελόπουλος – Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας — 14/12/2022, 21:00
Είσοδος: 5 ευρώ, ελεύθερη κάτω των 18

Όλα αλλάζουν για τη 15χρονη Κιάρα, όταν ένα πρωί ο πατέρας της εξαφανίζεται απροειδοποίητα. Μαθαίνοντας πως καταζητείται ως μέλος της καλαβρέζικης μαφίας, αποφασίζει να ξεκινήσει μόνη της την αναζήτησή του για να μάθει την αλήθεια.

Η ιταλική ταινία «Για την Κιάρα» τοποθετείται στην Καλαβρία του ιταλικού νότου και ολοκληρώνει την άτυπη τριλογία του σκηνοθέτη Χονάς Καρπινιάνο για την Καλαβρία, μετά τους μετέωρους πρόσφυγες του «Mediterranea» και τον μικρό Ρομά του «A Ciambra».

Ο Καρπινιάνο στη μεγάλη παράδοση του ιταλικού νεορεαλισμού χτίζει με μεθοδολογική, κοινωνιολογική και δραματουργική ακρίβεια ένα συγκλονιστικό πορτρέτο ενηλικίωσης και γυναικείας χειραφέτησης που περνά μέσα από καθοριστικά ηθικά διλήμματα, μέσα σε ένα ασφυκτικό οικογενειακό όσο και κοινωνικό περιβάλλον. Το «Για την Κιάρα», έχει μια γοητευτική ενέργεια που ξεχειλίζει, μια ζεστασιά κι εγγύτητα με τις προσωπικές στιγμές των ηρώων του, μια πρωταγωνίστρια φυσική και άμεση.

Η ταινία έκανε πρεμιέρα στο Δεκαπενθήμερο των Σκηνοθετών του Φεστιβάλ Καννών, κερδίζοντας το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας – Europa Cinemas Label. Απέσπασε το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας στο Φεστιβάλ Ζυρίχης, Βραβείο Ερμηνείας για την πρωτοεμφανιζόμενη πρωταγωνίστρια Σουάμι Ρότολο & Βραβείο Κριτικών στο Φεστιβάλ Les Arcs, Βραβείο Ερμηνείας στο Φεστιβάλ Καϊρου και ήταν υποψήφια για τρία βραβεία (ανάμεσα τους και για Καλύτερη Ταινία) στα αμερικάνικα Independent Spirits Awards.