Η αφίσα της ταινίας Τζίλντα

Σκηνοθεσία: Charles Vidor
Drama, Film-Noir, Romance | USA
Παίζουν: Rita Hayworth, Glenn Ford, George Macready
Διάρκεια: 110 λεπτά
Χώρος Προβολής: Café Cine (Δυτική Παραλία Καλαμάτας) — 21/06/2018, 21:30
Είσοδος: 4 ευρώ, ελεύθερη κάτω των 18

Η θρυλική Gilda βγήκε στις αίθουσες το 1946, υπό την σκηνοθεσία του Charles Vidor για να προκαλέσει με τον αδάμαστο χαρακτήρα και την αποπλανητική γοητεία της.  Σαφώς χαρακτηρίστηκε σύντομα ένα έργο προκλητικό με “την πιο προκλητική απόπειρα στριπτίζ στον κινηματογράφο”

Η Gilda αποτελεί τον διασημότερο και κορυφαίο ρόλο της περιβόητης και επονομαζόμενης “ερωτικής θεάς” των μεταπολεμικών χρόνων, της πανέμορφης ηθοποιού και χορεύτριας Rita Hayworth. Ο σκηνοθέτης Charles Vidor δεν έκρυψε τον θαυμασμό του για την υπέροχη ηθοποιό, δίνοντας της έναν ρόλο ζωής που την εκτόξευσε στην κορυφή του Hollywood. Οι αφίσες της ταινίας έγραφαν “Δεν υπήρξε ποτέ μία γυναίκα σαν την Gilda!” Και όντως δεν υπήρξε. Η ζωή της Hayworth σαφώς καθορίστηκε από τον ρόλο λέγοντας την χαρακτηριστική φράση: “Κάθε άνδρας που γνώρισα ερωτεύθηκε την Gilda και ξύπνησε μαζί μου”.

Οι θεματικές της ταινίας, εκτός από πάθος, γυναικείο δυναμισμό, κόντρα και καταστροφή δυνάμεων και προσωπικοτήτων, εισχωρούν ακόμα βαθύτερα κρύβοντας κάποιες στιγμές υπόνοιες σεξουαλικής ανικανότητας, μισογυνισμού ακόμα και αμφισεξουαλικότητας, οι οποίες βέβαια παρουσιάζονται απολύτως διακριτικά, σύμφωνα με τους κανόνες και τις λογοκρισίες της εποχής.

Η ταινία σημείωσε ιδιαίτερη εμπορική επιτυχία, παρότι υπήρξε υποψήφια μόνο για καλύτερη ταινία στο Φεστιβάλ Καννών 1946. Φέτος συμπληρώνονται 100 χρόνια από την γέννηση της Rita Hayworth, της γυναίκας που απογείωσε τον ρόλο της Gilda για πάντα