Η αφίσα της ταινίας Γυμνοί στον Ήλιο

Σκηνοθεσία: René Clément
Παίζουν: Alain Delon, Maurice Ronet, Marie Laforêt
Διάρκεια: 118 λεπτά
Χώρος Προβολής: Αμφιθέατρο Θ. Αγγελόπουλος – Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας — 30/04/2015, 21:30
Είσοδος: 4 ευρώ, ελεύθερη κάτω των 18

Ο Τομ Ρίπλεϊ, είναι ένας ταλαντούχος μίμος, αργόσχολος, πλαστογράφος και αυτοσχέδιος απατεώνας, αλλά αυτά που μπορεί να πετύχει, είναι περισσότερα, κι από αυτά που μπορεί να φανταστεί, ο ίδιος.

Βασισμένο στο διάσημο best seller της Πατρίτσια Χάισμιθ, το «Γυμνοί στον ήλιο» είχε την τύχη στους βασικούς ρόλους να βρίσκονται τρεις λαμπεροί και κλασσικοί πια ηθοποιοί που η πατίνα του χρόνου δεν τους αγγίζει, αντίθετα δίνει μια άλλη διάσταση στην παράξενη ιστορία του  ιδιότυπου δολοφόνου Τομ Ρίπλεϊ.

Γυρισμένο τη δεκαετία του 60 στην Ιταλία, το Γυμνοί στον ήλιο πέρα από ένα  αστυνομικό θρίλερ είναι ταυτόχρονα και η καταγραφή μιας εποχής και των κοινωνικών συμπεριφορών που ολοένα χάνονται πια από μια Ευρώπη που δείχνει πως δεν βολεύεται στο κοστούμι του αμερικάνικου τρόπου ζωής.

Οι ρυθμοί της ταινίας που επιβάλλει ο σκηνοθέτης Ρενέ Κλεμάν  είναι στο στυλ του φιλμ νουάρ, στην ευρωπαϊκή του εκδοχή, ενώ η κυρίαρχη αντίληψη της εποχής με την επικράτηση των νεοκυματιστών, αποδεικνύει το εύρος και την πολυμορφία των επιλογών στην αφήγησή της. Χωρίς να έρχεται σε ρήξη με την υιοθέτηση ενός τέτοιου μοντέλου, σκιαγραφεί τους χαρακτήρες και επινοεί τους κώδικες που θα αναπτυχθούν και ταυτοποιηθούν στους θεατές, χωρίς την ανάγκη τεμαχισμού της χρονικής πλοκής του σεναρίου, ή σε κενούς και ανούσιους φορμαλιστικούς πειραματισμούς, που ήταν της μόδας το ’60. Είναι από ιστορικής άποψης (κινηματογραφικά) και η πρώτη ταινία που έκανε διάσημο τον Αλέν Ντελόν. Να συμπληρώσουμε ότι τη μουσική επένδυση «ντύνει» με τον καλύτερο τρόπο ο μεγαλος Νίνο Ρότα!