η αφίσα της εκδήλωσης Γυναίκα σε Πρώτο Πλάνο

Χώρος Προβολής: Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας — 08/03/2015, 16:00
Είσοδς ελεύθερη

Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας εορτάζεται κάθε χρόνο στις 8 Μαρτίου, σε ανάμνηση μιας μεγάλης εκδήλωσης διαμαρτυρίας που έγινε το 1857 στη Νέα Υόρκη από εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας, οι οποίες ζητούσαν καλύτερες συνθήκες εργασίας. Θεσμοθετήθηκε το 1977 από τον ΟΗΕ, ο οποίος κάλεσε όλες τις χώρες του κόσμου να γιορτάσουν την ημέρα για τα δικαιώματα των γυναικών ως μια μέρα κινητοποιήσεων σε όλο τον κόσμο για την υποστήριξη της ισότητας, και την αξιολόγηση της θέσης των γυναικών στην κοινωνία. 

Για τον εορτασμό της ημέρας οργανώνεται μια σειρά εκδηλώσεων με έδρα το Εργατικό Κέντρο, που τοποθετούν σε πρώτο πλάνο την γυναίκα ως δημιουργό. Θα προβληθούν ταινίες μυθοπλασίας, μικρού μήκους και ντοκιμαντέρ με θέμα την γυναίκα φτιαγμένες από γυναίκες καταξιωμένες δημιουργούς, ενώ θα λάβει χώρα ανοικτή συζήτηση με τους δημιουργούς και το κοινό.  

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων είναι:  

16:00 ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΜΗΔΕΝ: F for Female
To Φεστιβάλ Μηδέν παρουσιάζει 14 έργα (από 1 άνδρα και 13 γυναίκες καλλιτέχνες) από 9 χώρες: Καναδάς, ΗΠΑ, Ιταλία, Γαλλία, Περού, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Βραζιλία, Πολωνία, Μ. Βρετανία

17:00 Docville – Λασκάρεως 99 της Κατερίνας Πατρώνη [2013]
Το ντοκιμαντέρ αποκαλύπτει το ανθρώπινο πρόσωπο της οικονομικής κρίσης μέσα από τις εξομολογητικές αφηγήσεις δύο γυναικών. Ζητήματα ταυτότητας, κουλτούρας και οικογένειας.
Παρουσία της δημιουργού

18:00 Excision της Βίκυς Βελλοπούλου [2013]
140 εκατομμύρια γυναίκες παγκοσμίως έχουν υποστεί ακρωτηριασμό των γεννητικών τους οργάνων για μη ιατρικούς λόγους. Το ντοκιμαντέρ παραγωγής Action Aid ερευνά τις επιπτώσεις της κλειτοριδεκτομής στις τοπικές κοινωνίες της Κένυας και καταγράφει την αλλαγή που συμβαίνει αυτή τη στιγμή και αφορά εκατομμύρια γυναίκες και κορίτσια παγκοσμίως. 
Παρουσία της δημιουργού

19:15 Συζήτηση με όλους τους δημιουργούς για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Γυναίκα Δημιουργός στην Τέχνη

20:15 Το Κουτί της Εύας Στεφανή [2004]
Σ’ ένα γηροκομείο στην Κομοτηνή, μία μοναχική γιαγιά στήνει κάθε βράδυ την ώρα των ειδήσεων φανταστικούς διαλόγους με τον Νίκο Χατζηνικολάου μπροστά στην βουβή τηλεοπτική της συσκευή.
Παρουσία της δημιουργού

20:30 Παίζοντας με τη Φωτιά της Αννέτας Παπαθανασίου [2014]
Μία ταινία για τις γυναίκες ηθοποιούς στο Αφγανιστάν που έχουν την τόλμη να ασχοληθούν με το θέατρο και αντιμετωπίζουν σκληρή κριτική, κοινωνική αποδοκιμασία, και ακόμα και απειλές για τη ζωή τους. 
Παρουσία της δημιουργού

22:00 Το Δέντρο και η Κούνια της Μαρίας Ντούζα [2013]
Με φόντο μια οικογενειακή συμφιλίωση, η ταινία ξεδιπλώνει έναν μοντέρνο μύθο πάνω στην αέναη μετακίνηση των ανθρώπων, τη μετάνοια, την αποδοχή και την αγάπη.
Παρουσία της δημιουργού

Την ευθύνη της διοργάνωσης έχουν ο Πολιτιστικός Αντίλογος, η Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Καλαμάτας και το Φεστιβάλ Μηδέν.