Η αφίσα της ταινίας Grand Hotel

Σκηνοθεσία: Edmund Goulding
Παίζουν: Greta Garbo, John Barrymore, Joan Crawford
Διάρκεια: 112 λεπτά
Χώρος Προβολής: Αμφιθέατρο Θ. Αγγελόπουλος – Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας — 17/11/2016, 21:30
Είσοδος: 4 ευρώ, ελεύθερη κάτω των 18

Μεσοπόλεμος, Βερολίνο, Ξενοδοχείο Γκραντ Οτέλ. “Κόσμος έρχεται, κόσμος φεύγει, τίποτα ποτέ δε συμβαίνει…” παρατηρεί ο γιατρός Ότενσλαγκ (Λιούις Στόουν) στην αρχή και το τέλος της ταινίας. Κι όμως αυτή τη φορά κάτι συμβαίνει. Οι μοίρες ανθρώπων με διαφορετικές ιστορίες από διαφορετικές κοινωνικές τάξεις διασταυρώνονται μέχρι την τελική κορύφωση. Μια διάσημη μπαλαρίνα στο τέλος της καριέρας της, ένας γοητευτικός αλλά χρεωκοπημένος βαρόνος, μια φιλόδοξη στενογράφος, ένας βαριά άρρωστος λογιστής και ένας σκληροτράχηλος εργοστασιάρχης, συναντώνται σε ένα πολυτελές ξενοδοχείο και οι προσωπικές ιστορίες τους γίνονται μία.

Βασισμένο στο μυθιστόρημα της Βίκι Μπάουμ “Menschen im Hotel”, το Grand Hotel αποτελεί το πρώτο δείγμα σπονδυλωτής ταινίας στην ιστορία του κινηματογράφου. Παρά το γεγονός ότι πρωταγωνιστούν τα μεγαλύτερα ονόματα της εποχής, οι σκηνές είναι τόσο ομοιόμορφα δομημένες και ο χρόνος τόσο ισομερώς καταμερισμένος, που όλοι έχουν τη θέση τους και κανένας δεν κλέβει την παράσταση από τον άλλον. Μάλιστα η συνταγή αυτή των σπονδυλωτών ταινιών με συνάθροιση πολλών αστέρων είχε μεγάλη επιτυχία στη δεκαετία του ΄60 και ονομάστηκε «the Grand Hotel formula». 

Το Γκραντ Οτέλ είναι η μοναδική ταινία στην ιστορία των Όσκαρ που έλαβε μόνο μία υποψηφιότητα και την κέρδισε, αυτή της καλύτερης ταινίας.