Η αφίσα της ταινίας Happy End

Προβολή με την υποστήριξη του Τσέχικου Κέντρου Αθήνας.

Σκηνοθεσία: Oldrich Lipský
Comedy, Crime | K-12 | CZE
Παίζουν: Vladimír Mensík, Jaroslava Obermaierová, Josef Abrhám
Διάρκεια: 71 λεπτά
Χώρος Προβολής: Vista Marina, Σαλαμίνος 8, Μαρίνα Καλαμάτας — 11/08/2022, 21:30
Είσοδος: 4 ευρώ, ελεύθερη κάτω των 18

Όσοι πιστεύουν ότι το «Memento» εφηύρε μια νέα μορφή κινηματογραφικής αφήγησης, κάνουν μεγάλο λάθος!  Ο ευρηματικός και «τρελός» Τσέχος σκηνοθέτης Oldřich Lipský, που είναι κυρίως γνωστός από την ταινία του Lemonade Joe, το 1967 δημιούργησε αυτό το σπάνιο και μοναδικό διαμάντι στο πλαίσιο του πειραματικού κινηματογράφου, που δυστυχώς δεν είναι ευρέως γνωστό.

Πρόκειται για μια μαύρη κωμωδία που αφηγείται έναν φόνο και τις συνέπειές του. Αυτό που κάνει την ταινία μοναδική, είναι η ανάποδη αφήγηση, η οποία ξεκινά από το θάνατο του πρωταγωνιστή (που περιγράφεται  ως  γέννηση) και τελειώνει με τη γέννησή του (που περιγράφεται ως θάνατος). Η αντίστροφη αφήγηση δεν ισχύει μόνο χρονολογικά. Τα πάντα είναι ανάποδα! Οι διάλογοι, οι κινήσεις των ηθοποιών, ακόμα και η ομιλία σε κάποιες σκηνές είναι ανάποδη, μετατρέποντας στην ουσία μια ταινία που εξιστορεί τη ζωή ενός στυγνού δολοφόνου, σε μια παραληρηματική, ξεκαρδιστική και καθαρόαιμη κωμωδία καταστάσεων. Τα οπτικά τεχνάσματα είναι τελείως σουρεαλιστικά, ενώ καθ’ όλη τη διάρκειά της η ταινία, συνδυάζει μοναδικά το γοητευτικό και αριστοκρατικό της ύφος με μια επί της ουσίας φρικιαστική τραγωδία!

Τα κοστούμια για την ταινία σχεδίασε ο διάσημος Τσέχος  ζωγράφος, σχεδιαστής κοστουμιών, σκηνογράφος και πρώην οδηγός αγώνων Theodor Pištěk. Ο Theodor Pištěk χαίρει διεθνούς αναγνώρισης και κέρδισε Όσκαρ κουστουμιών για την ταινία του Μίλος Φόρμαν Amadeus.

Η προβολή πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Τσέχικου Κέντρου Αθήνας.