Η αφίσα της ταινίας Γιάμ Γιάμ Ο Καθηγητής και η Γυμνή Χορεύτρια

Σκηνοθεσία: Howard Hawks
Comedy, Romance | K-12 | USA
Παίζουν: Gary Cooper, Barbara Stanwyck, Oscar Homolka
Διάρκεια: 111 λεπτά
Χώρος Προβολής: Vista Marina, Σαλαμίνος 8, Μαρίνα Καλαμάτας — 20/07/2022, 21:30
Είσοδος γενική 5 ευρώ, είσοδος 3 ευρώ για ανέργους και φοιτητές, ελεύθερη κάτω των 18

Μια αισθησιακή γυναίκα εισβάλλει στην κατοικία οκτώ καθηγητών που συντάσσουν, απομονωμένοι σε μια βίλα, μια εγκυκλοπαίδεια. H κοπέλα αναστατώνει τη ρουτίνα των καθηγητών, που ζουν έξω από τη ζωή, και ιδιαίτερα τη ρουτίνα του αδέξιου αλλά όμορφου γεροντοπαλίκαρου, που είναι και ο φιλόλογος της παρέας. H αντίθεση είναι αφοπλιστικά αστεία. O έρωτας, όμως, θα υπερβεί τις διαφορές και θα θριαμβεύσει, παρασύροντας ακόμη και τους γέρους επιστήμονες, σ’ έναν βέβηλο και τρελό χορό.

Μία από τις ταινίες που πληροί όλες τις προδιαγραφές της screwball κωμωδίας είναι σίγουρα κι αυτή! Ο πρωτότυπος τίτλος της ταινίας μεταφράζεται ως “Φλεγόμενη μπάλα” ή “Μπάλα από φωτιά” και έχει μεταφορική σημασία μιας και ταιριάζει απόλυτα με την πλοκή. Κι αυτό γιατί μια προκλητική γυναίκα-βόβμα έρχεται να διαταρράξει τις ισορροπίες μέσα σε ένα σπίτι συντηρητικών εργένηδων ανδρών σ’ένα λεπτοδουλεμένο σενάριο γεμάτο ατάκες με την συμβολή του Billy Wilder.

Στο ρόλο του νεαρού καθηγητή βλέπουμε τον Gary Cooper σε έναν από τους ελάχιστους κωμικούς του ρόλους και στον ρόλο της “γυμνής χορεύτριας” βλέπουμε την σαγηνευτική Barbara Stanwyck σε μια ταινία που προτάθηκε για 4 βραβεία Όσκαρ, ενώ το 2016 το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου συμπεριέλαβε την ταινία στην λίστα με τις καλύτερες κωμωδίες όλων των εποχών