η αφίσα της εκδήλωσης Ο Καζαντζάκης στο Σινεμά

Διάρκεια: 133 λεπτά
Χώρος Προβολής: Κεντρική Σκηνή ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καλαμάτας — 18/02/2015

ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΕΚΔΟΣΕΩΝ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ
Με αφορμή τη συμπλήρωση 10 χρόνων από το θάνατο της ιδρύτριας τους, Ελένης Ν. Καζαντζάκη, οι Εκδόσεις Καζαντζάκη παρουσιάζουν μια ολιγόλεπτη παρουσίαση/ντοκιμαντέρ για τη ζωή και το έργο του μεγάλου συγγραφέα, καθώς και για τη δημιουργία και έκδοση των βιβλίων του στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Το ντοκιμαντέρ είναι μια δημιουργία του Μιχάλη Καλογεράκη, με μουσική Μάνου Μουντάκη.

ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΟΥ ΘΗΣΕΑ
Σκηνοθεσία: Μάριος Ιορδάνου
Εμφανίζονται: Μάριος Ιορδάνου, Σοφία Καζαντζιάν
Διάρκεια: 11 λεπτά

Πρόκειται για τη  δεύτερη ταινία του σκηνοθέτη και ηθοποιού Μάριου Ιορδάνου, που φέρει τη σφραγίδα των Εκδόσεων Καζαντζάκη.  «Το μυστικό του Θησέα» είναι ο μύθος του αρχαίου Έλληνα ήρωα ιδωμένος μέσα από τη φιλοσοφική ματιά της Ασκητικής του Νίκου Καζαντζάκη. Τα ερωτήματα και ο φόβος για το θάνατο, το χρέος και ο έρωτας μέσα από το λόγο της Ασκητικής διαπνέουν την ταινία. Ο Θησέας εδώ δεν είναι ο άτρωτος πολεμιστής που χιμάει στη μάχη χωρίς φόβο. Αντίθετα, λειτουργεί ως σύμβολο για τον άνθρωπο που αγωνίζεται όλη του τη ζωή να ξεπεράσει το φόβο του θανάτου, που ερωτεύεται και δελεάζεται από την ομορφιά της ζωής, αλλά τελικά αποφασίζει ότι ο έρωτας είναι δύναμη και κίνητρο για να αντιμετωπίσεις το θάνατο με σθένος ή ακόμα και για να βρεις τη δύναμη να τον νικήσεις.

Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΞΑΝΑΣΤΑΥΡΩΝΕΤΑΙ – CELUI QUI DOIT MOURIR [1957] 
Σκηνοθεσία: Ζιλ Ντασέν
Εμφανίζονται: Μορίς Ρονέ, Πιέρ Βανέκ, Μελίνα Μερκούρη, Τζο Ντασέν
Διάρκεια: 122 λεπτά

Σ’ ένα κρητικό χωριό, όπου οι Έλληνες ζουν υπό την ηγεσία του Τούρκου αγά, ο παπάς διαλέγει τους κατοίκους που θα ενσαρκώσουν την αναπαράσταση των Παθών σύμφωνα με το έθιμο της Μεγάλης Εβδομάδας. Όταν μια μέρα οι κάτοικοι ενός κατεστραμμένου χωριού ζητούν εδώ καταφύγιο, οι προύχοντες και η Εκκλησία αρνούνται να βοηθήσουν.

Μεταφορά του βιβλίου του Νίκου Καζαντζάκη, ο οποίος υπήρξε ένας από τους λόγους που γέννησαν στον Ντασσέν την επιθυμία να γίνει «Έλληνας». Ο ουμανισμός και η κινηματογραφική σύνθεση, και ταυτόχρονα αφαίρεση, του σκηνοθέτη εντυπωσιάζουν  

Η εκδήλωση πραγματοποιείται με την βοήθεια των Εκδόσεων Καζαντζάκη, του Συλλόγου Φιλολόγων Μεσσηνίας και της Λέσχης Ανάγνωσης.