Η Αφίσα της ταινίας Κες

Σκηνοθεσία: Ken Loach
Drama, Family | UK
Παίζουν: David Bradley, Brian Glover, Freddie Fletcher
Διάρκεια: 111 λεπτά
Χώρος Προβολής: Αμφιθέατρο Θ. Αγγελόπουλος – Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας — 15/11/2018, 21:30
Είσοδος: 4 ευρώ, ελεύθερη κάτω των 18

Ο δεκαπεντάχρονος Μπίλυ Κάσπερ μεγαλώνει με τη μητέρα του και τον μεγαλύτερο αδελφό του σε μια κοινότητα ανθρακωρύχων στην πόλη του Μπάρνσλεϊ. Παραμελημένος από τη μητέρα του και σε συνεχή σύγκρουση με τον αδελφό του, τους καθηγητές και τους συμμαθητές του, ξεκινά από χόμπι να εκπαιδεύει ένα γεράκι.

Ο Κεν Λόουτς καταγράφει την ιστορία του Μπίλι (από το μυθιστόρημα “Α Kestrel For A Knave” του Μπάρι Χάινς) με την αμεσότητα που αποτέλεσε το σήμα κατατεθέν του, χωρίς συναισθηματισμούς και δραματουργικά τεχνάσματα. Αν και μόλις η δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία του Λόουτς, το Κες συγκεφαλαιώνει όλα τα θέματα που διαπνέουν το πολιτικοποιημένο κινηματογραφικό του σύμπαν: τη βρετανική εργατική τάξη και τον αγώνα της για επιβίωση, τους ανάλγητους κρατικούς θεσμούς που αδιαφορούν για τους πολίτες, τον ουτοπικό αγώνα του ατόμου να βρει την αξία του μέσα σε ένα σύστημα προορισμένο να την εκμηδενίσει, τον ανθρωπισμό που μετατρέπει την τοπικότητα της θεματικής του σε κάτι οικουμενικό και πανανθρώπινο.

Η αρχική προβολή της ταινίας μόνο στην περιοχή του Γιόρκσαϊρ οδήγησε μέσα από ένα καταιγιστικό word-of-mouth στην προβολή σε όλη τη Μεγάλη Βρετανία και στα βραβεία BAFTA, κάνοντας γνωστό το όνομα του Λόουτς διεθνώς. Κατέκτησε την έβδομη θέση στην ψηφοφορία του BFI με τις καλύτερες βρετανικές ταινίες του εικοστού αιώνα.