Η αφίσα της ταινίας Το Κουρδιστό Πορτοκάλι

Σκηνοθεσία: Stanley Kubrick
Παίζουν: Malcolm McDowell, Patrick Magee, Michael Bates
Διάρκεια: 136 λεπτά
Χώρος Προβολής: Αμφιθέατρο Θ. Αγγελόπουλος – Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας — 09/02/2017, 21:30
Είσοδος: 4 ευρώ, ελεύθερη κάτω των 18

Βασισμένο στο ομώνυμο βιβλίο του Anthony Burgess, το Κουρδιστό Πορτοκάλι αναφέρεται στην εγκληματική δράση μιας συμμορίας κακοποιών που επιδίδεται ανελέητα σε πράξεις βίας και βανδαλισμού, ώσπου ο αρχηγός της Άλεξ συλλαμβάνεται και υποβάλλεται σε μια ειδική θεραπεία πλύσης εγκεφάλου, ώστε να νοιώθει αποστροφή για οποιαδήποτε μορφή βίας. 

Ο Stanley Kubrick, προφητικός και εκκεντρικός, σκηνοθετεί μια σπουδή πάνω σε όλες τις εκφάνσεις της βίας, με ιδιαίτερη βαρύτητα στον τρόπο αντιμετώπισης της από την πλευρά της πολιτείας και του σωφρονιστικού συστήματος, ταράζοντας τα νερά της εποχής του και προκαλώντας ποικίλες αντιδράσεις. Το έργο βρίθει νοημάτων, συμβολισμών και μηνυμάτων, τα οποία υπογραμμίζονται έντονα από σωρεία σκηνοθετικών και οπτικών εφέ, με έναν τρόπο που παραμένει ριζοσπαστικός ακόμα και σήμερα, 46 χρόνια μετά τη δημιουργία της. 

Στην Αγγλία, εκδηλώθηκε ένα μεγάλο κύμα μιμητών της ταινίας, με αποτέλεσμα να φτάσει το ζήτημα στα έδρανα της Βουλής. Ο Κιούμπρικ ισχυρίστηκε ότι  «Η βία υπήρχε πάντοτε στην τέχνη, υπάρχει στη Βίβλο, στον Όμηρο, στον Σέξπηρ. Ουδέποτε ένα προϊόν τέχνης προκάλεσε κοινωνική ζημιά». Πικραμένος από την σκληρή επίθεση που δέχτηκε το δημιούργημά του, απαγόρευσε ο ίδιος την προβολή της στην Αγγλία και η απαγόρευση κράτησε μέχρι τον θάνατό του.

Η ταινία απέκτησε φανατικούς θαυμαστές που τη λάτρεψαν και τη λατρεύουν ενώ συγκαταλέγεται ανάμεσα στις καλύτερες ταινίες όλων των εποχών.