Η αφίσα της ταινίας Η Κυρία Εξαφανίζεται

Σκηνοθεσία: Alfred Hitchcock
Mystery, Thriller | K-12 | UK
Παίζουν: Margaret Lockwood, Michael Redgrave, Paul Lukas
Διάρκεια: 96 λεπτά
Χώρος Προβολής: Vista Marina, Σαλαμίνος 8, Μαρίνα Καλαμάτας — 06/07/2022, 21:30
Είσοδος γενική 5 ευρώ, είσοδος 3 ευρώ για ανέργους και φοιτητές, ελεύθερη κάτω των 18

Μια εκκεντρική Αγγλίδα συνταξιδεύει με μια ηλικιωμένη γκουβερνάντα σε ένα τρένο που διασχίζει την Ανατολική Ευρώπη του ’30. Στη διάρκεια του ταξιδιού, η κυρία εξαφανίζεται και προς μεγάλη έκπληξη της ηρωίδας όλοι οι συνταξιδιώτες αρνούνται την ύπαρξή της.

Πρόκειται για έναν αριστοτεχνικό συνδυασμό κατασκοπικής ίντριγκας και φινετσάτης κωμωδίας, με τον Χίτσκοκ να στήνει ένα απολαυστικό παιχνίδι κινηματογραφικής σημειολογίας πάνω στο φαίνεσθαι και το είναι. Η πλοκή είναι βασισμένη σε μυθιστόρημα της Έθελ Λίνα Γουάιτ, γεμάτη κρυφά σημαίνοντα, «μεταμφιέσεις», λογικές δοκιμασίες και απατηλές εικόνες. Το γοητευτικό αυτό παζλ συμπληρώνεται από φροϊδικές αναφορές, σπιρτόζικο χιούμορ και εξαιρετικούς δεύτερους ρόλους (το ζευγάρι των σνομπ Άγγλων), αποτελώντας μαζί με τα «39 Σκαλοπάτια» την καλύτερη ταινία της αγγλικής περιόδου του μετρ.

“Η Κυρία Εξαφανίζεται” ανακηρύχθηκε Καλύτερη Ταινία του 1938 από την εφημερίδα The New York Times. Το 1939, ο Χίτσκοκ έλαβε το Βραβείο Κύκλου Κριτικών Κινηματογράφου της Νέας Υόρκης για Καλύτερη Σκηνοθεσία, η μοναδική φορά που ο Χίτσκοκ έλαβε βραβείο για τη σκηνοθεσία του.