Η αφίσα της ταινίας Η Πεντάμορφη και το Τέρας

Σκηνοθεσία: Jean Cocteau
Παίζουν: Jean Marais, Josette Day
Διάρκεια: 96 λεπτά
Χώρος Προβολής: Κεντρική Σκηνή ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καλαμάτας — 12/12/2013, 21:30
Είσοδος: 4 ευρώ, ελεύθερη κάτω των 18

«Θέλησα να φτιάξω ένα παραμύθι που να είναι όσο το δυνατόν λιγότερο παραμυθένιο», έγραφε το 1946 ο Κοκτώ, όταν η επίσημη κριτική αντιμετώπισε αρνητικά την ταινία του. Εκείνο που τελικά κατάφερε να φτιάξει με καθαρά ρεαλιστικά μέσα  είναι ένα φαντεζί παραμύθι, φέρνοντας στην επιφάνεια την μαγική πλευρά του ρεαλισμού.  

Μεγάλες σιωπές που δίνουν χώρο στην εικόνα, μαυρόασπρη φωτογραφία με μαγικούς φωτισμούς και υπέροχα σκηνικά, συμβάλλουν στη δημιουργία μιας φανταστικής ατμόσφαιρας, όπου κυριαρχούν η ομορφιά, η μαγεία και η ποίηση, μετατρέποντας το πασίγνωστο παραμύθι σε ένα ποίημα που υμνεί την εσωτερική ομορφιά και καταδεικνύει τις διαχρονικές ανθρώπινες αδυναμίες.

Η γραμμή ανάμεσα στην πραγματικότητα και τη φαντασία καταργείται, το είναι και το φαίνεσθαι γίνονται ένα συναρπαστικό, τρομακτικό και λυτρωτικό παιχνίδι που μας μαγεύει, μας γοητεύει και μας πείθει ότι ο κινηματογράφος μπορεί να γίνει “φορέας ποίησης” και “ενσάρκωση του ονείρου”.

Μετά την προβολή, η λέσχη θα έχει την τιμή να υποδεχθεί τον ποιητή Γιώργο – Ίκαρο Μπαμπασάκη, που θα αναπτύξει ομιλία με θέμα τον Κινηματογράφο της Ποίησης.