Η αφίσα της ταινίας Τζο ο Λεμονάδας

Σκηνοθεσία: Oldrich Lipský
Adventure, Comedy, Musical | CZ
Παίζουν: Karel Fiala, Rudolf Deyl, Milos Kopecký
Διάρκεια: 95 λεπτά
Χώρος Προβολής: Café Cine (Δυτική Παραλία Καλαμάτας) — 24/08/2017, 21:30
Είσοδος: 4 ευρώ, ελεύθερη κάτω των 18

Μετά τον θάνατο του Στάλιν το 1953, στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και των Βαλκανίων «φύσηξε» ένας αέρας ελευθερίας, με ιδιαίτερη επίδραση στον κινηματογράφο. Στην Τσεχοσλοβακία άνθισε ένα από τα πιο ιδιαίτερα και χαρακτηριστικά κινηματογραφικά κινήματα παγκοσμίως το λεγόμενο Τσέχικο Νέο Κύμα, που αντλούσε δυναμική και έμπνευση κυρίως από τα πολιτικά καθεστώτα. Ο Λίπτσκι θεωρείται ένας από τους βασικούς εκπροσώπους του, ειδικεύτηκε με μεγάλη επιτυχία στην κωμωδία, ενώ διατέλεσε και καλλιτεχνικός διευθυντής του Σατιρικού Θεάτρου της Πράγας.

Ένα ευφυέστατο δείγμα αυτής της κινηματογραφικής αφύπνισης είναι η εκκεντρική παρωδία γουέστερν ΤΖΟ Ο ΛΕΜΟΝΑΔΑΣ, που βάλλεται ανελέητα κατά των χολιγουντιανών γουέστερν και κατά του αμερικανικού καπιταλισμού, και δύσκολα πιστεύει κανείς ότι γυρίστηκε στην Τσεχία μόλις το 1964.

Σε μια τυπική πόλη του Φαρ Ουέστ, που μαστίζεται από τον αλκοολισμό και την εγκληματικότητα, φτάνει ο “φτωχός και μόνος καουμπόι” ο Τζο ο Λεμονάδας, που συμμαχεί με τους ελάχιστους “καλούς” του αντιαλκοολικού αγώνα και λανσάρει την Λόκα Κόλα, ένα μη αλκοολούχο αναψυκτικό.

Γυρισμένο όλο σε μονοχρωμίες με αποχρώσεις κάθε φορά διαφορετικού χρώματος, με την αφήγησή του να βασίζεται κυρίως στην εικόνα και στα τραγούδια που συμπληρώνουν την πλοκή και το στυλ κινηματογράφησης να εναλλάσσεται συνεχώς θυμίζοντας άλλοτε βωβή ταινία άλλοτε μιούζικαλ ή animation,  δεν αφήνει τίποτα όρθιο στο πέρασμά του από τα κλισέ των γουέστερν: καυγάδες, σαλούν, πιστολέρος, μονομαχίες, τα πάντα σατιρίζονται και κατακεραυνώνονται με έναν πρωτότυπο και απολαυστικό τρόπο.