Η αφίσα της ταινίας Η Λεωφόρος της Δύσης

Σκηνοθεσία: Billy Wilder
Παίζουν: William Holden, Gloria Swanson, Erich von Stroheim
Διάρκεια: 110 λεπτά
Χώρος Προβολής: Κεντρική Σκηνή ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καλαμάτας — 20/03/2014, 21:30
Είσοδος: 4 ευρώ, ελεύθερη κάτω των 18

Στην Λεωφόρο της Δύσης, η Norma Desmond, μια πρώην σταρ του βωβού κινηματογράφου, το άστρο της οποίας έδυσε άδοξα μετά την εμφάνιση του ομιλούντος κινηματογράφο, αγωνίζεται να επιβιώσει μέσα στις σκιές του ένδοξου παρελθόντος της, έχοντας στο πλευρό της έναν αποτυχημένο σεναριογράφο που καταδιώκει το όνειρό του να λάμψει στη διάσημη Sunset Boulevard του Χόλυγουντ.

Η Gloria Swanson κι ο William Holden είναι υποδειγματικοί στους πρωταγωνιστικούς ρόλους, το ίδιο κι η σκηνοθεσία του Billy Wilder σε αυτήν την επαναστατική για τα τότε δεδομένα ταινία του Χόλυγουντ, για την οποία ο τότε γίγαντας των Χολυγουντιανών στούντιο Louis B. Mayer κατηγόρησε το Wilder ότι «κατέστρεψε τη βιομηχανία του Χόλυγουντ». Οι ασπρόμαυρες εικόνες του φιλμ είναι μοναδικές,  ενώ οι διάλογοι μεταξύ των πρωταγωνιστών, οι οποίοι στην ουσία αποτελούν τα δύο άκρα της Χολυγουντιανής κουλτούρας (η δύση κι η ανατολή της δόξας) είναι εξαίσιοι, ιδιαίτερα πνευματώδεις, ενίοτε θλιβεροί αλλά με υπέροχο σκοτεινό χιούμορ.

Θεωρείται η καλύτερη ταινία του Χόλυγουντ για το Χόλυγουντ κι η πιο κυνική, καθώς ακούγεται η διάσημη πλέον ατάκα: «Ο.Κ. μπορεί το Χόλυγουντ να είναι διεφθαρμένο, ρηχό, ματαιόδοξο και τελείως παράλογο, όμως στοιχηματίζω ότι δε μπορείς να σταματήσεις να το παρακολουθείς».