η αφίσα της προβολής Μήδεια

Σκηνοθεσία: Πιέρ Πάολο Παζολίνι
Παίζουν: Μαρία Κάλλας, Τζουζέπε Τζεντίλε, Μάσιμο Τζιρότι
Διάρκεια: 110 λεπτά
Χώρος Προβολής: Κεντρική Σκηνή ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καλαμάτας — 24/11/2013, 20:00
Είσοδος ελεύθερη

H Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Καλαμάτας συμμετέχει στις εκδηλώσεις του Συλλόγου αποφοίτων του Μουσικού Σχολείου «Μαρία Κάλλας»για τα 90 χρόνια από την γέννηση της Μαρίας Κάλλας προβάλλοντας με ελεύθερη είσοδο την Κυριακή στις 20:00 στο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καλαμάτας την «Μήδεια» του Πιερ Πάολο Παζολίνι, την μοναδική ταινία που πρωταγωνίστησε η Μαρία Κάλλας.

Παρότι μέχρι τότε είχε συστηματικά αρνηθεί κάθε κινηματογραφική πρόταση, απορρίπτοντας προσεγγίσεις του Βισκόντι, του Λόουζι και του Τζεφιρέλι, και απαγορεύοντας ακόμη και την κινηματογράφηση της όπερας της «Μήδεια» στη Σκάλα του Μιλάνου, η Μαρία Κάλλας πείθεται το 1969 να συνεργαστεί με τον Πιέρ Πάολο Παζολίνι.

Πιστός στον μύθο, ο σκηνοθέτης την καθοδηγεί ως μια Μήδεια, αρχέγονη, βάρβαρη, γεμάτη προλήψεις, δεισιδαιμονίες, και ενστικτώδεις ορμές στην διαμάχη της με τον Ιάσονα, έναν καλλιεργημένο δυτικοτραφή νέο, που ενεργεί με τη λογική, κάτοχος, αλλά και τμήμα, του πολιτισμού. Η σύγκρουση των δύο είναι οδυνηρή και αναπόφευκτη.

Η κινηματογραφική απόδοσή του Παζολίνι, έργο εξ’ ορισμού οριακό και σπουδαίο, παρότι δεν γοήτευσε κριτικούς και κοινό, δεν παύει να αποτελεί πεδίο συνάντησης της θεατρικότητας και της κινηματογραφικής τεχνικής. Είναι ένα πρότυπο φιλμικό δοκίμιο πάνω στην αντιπαράθεση της Μήδειας και του Ιάσονα, πάνω στην αιώνια διαμάχη του άλογου και του έλλογου, εγκλωβισμένο σε εξαιρετικής ομορφιάς πλάνα και στην καθηλωτική, δεσποτική μορφή της Μαρίας Κάλλας.

Η προβολή διοργανώνεται με την συνεργασία του Συλλόγου αποφοίτων του Μουσικού Σχολείου «Μαρία Κάλλας», της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας, του Δήμου Οιχαλίας και της Κ.Ε. ΦΑΡΙΣ του Δήμου Καλαμάτας.