Η αφίσα της ταινίας Η Μεγάλη Χίμαιρα

Σκηνοθεσία: Jean Renoir
Παίζουν: Jean Gabin, Dita Parlo, Erich von Stroheim
Διάρκεια: 108 λεπτά
Χώρος Προβολής: Κεντρική Σκηνή ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καλαμάτας — 23/02/2015, 21:30
Είσοδος: 4 ευρώ, ελεύθερη κάτω των 18

Πρόκειται για την ιστορία μιας παρέας Γάλλων αξιωματικών που κρατούνται αιχμάλωτοι σε Γερμανικά στρατόπεδα κατά την διάρκεια του 1ου παγκοσμίου πολέμου. Η ταινία ανοίγει δρόμο μέσα από μια πολυφωνία χαρακτήρων και μια εκπληκτική εναλλαγή του σατιρικού και του δραματικού για να επιχειρήσει μια βαθιά ουμανιστική ανατομία των κοινωνικών αντιθέσεων και των συνόρων που χωρίζουν ανθρώπους, τάξεις και ολόκληρες χώρες. 

Με πολύπλοκο σενάριο, προσεγμένους διαλόγους, απρόβλεπτο χιούμορ, κλειστοφοβική φωτογραφία και έξοχες ερμηνείες, ο Ρενουάρ, ο σπουδαιότερος εκπρόσωπος του «Ποιητικού Ρεαλισμού» κάνει πράξη αυτό που πίστευε ακράδαντα, ότι ο κινηματογράφος είναι κάτι παραπάνω από μια κονσερβοποιημένη θεατρική παράσταση  και προσπαθεί να εκμεταλλευτεί όλες τις δικές του καλλιτεχνικές αξίες και δυνατότητες.

Αν και στο φιλμ ακούγονται λιγότεροι από έξι πυροβολισμοί και οι σκηνές μάχης απουσιάζουν παντελώς, εντούτοις η “Μεγάλη Χίμαιρα”, αποτελεί μια από τις κλασσικότερες αντιπολεμικές ταινίες του σινεμά.

Έχασε το Όσκαρ καλύτερης ταινίας από τη υπέροχη μεν, λιγότερα σημαντική δε, κομεντί του Φρανκ Κάπρα «Δεν θα τα πάρεις μαζί σου»