Η αφίσα της ταινίας Το Μεροκάματο του Τρόμου

Σκηνοθεσία: Henri-Georges Clouzot
Adventure, Drama, Thriller | K-12 | FR
Παίζουν: Yves Montand, Charles Vanel, Peter van Eyck
Διάρκεια: 131 λεπτά
Χώρος Προβολής: Αμφιθέατρο Θ. Αγγελόπουλος – Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας — 14/11/2019, 21:30
Είσοδος: 4 ευρώ, ελεύθερη κάτω των 18

Σε μια απομονωμένη επαρχιακή κωμόπολη της Λατινικής Αμερικής, τέσσερις άντρες δηλώνουν εθελοντές για μια πολύ επικίνδυνη μεταφορά ενός φορτίου νιτρογλυκερίνης για λογαριασμό μιας εταιρίας πετρελαίου, μέσα σ’ ένα κλίμα έντονου ανταγωνισμού.

Πρόκειται για ένα συγκλονιστικό θρίλερ με πολύ έντονη ατμόσφαιρα και κλιμακωτή εξέλιξη, μείγμα αγωνίας, αδρεναλίνης, τεστοστερόνης, κοινωνικού και πολιτικού σχολιασμού, αποδόμησης και πεσιμισμού. Το σενάριο είναι καταπληκτικό (βασίζεται στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Georges Arnaud του 1950) και ο Clouzot σκηνοθετώντας αριστοτεχνικά και με πολύ ρεαλισμό τους ήρωές του, βγάζει στην επιφάνεια όλα τα πάθη, τις αδυναμίες και την κακία που κρύβουν μέσα τους, χαρίζοντάς μας ένα από τα σημαντικότερα έργα του κινηματογράφου πάνω στην απληστία και τη διαφθορά.

Η ταινία κατάφερε κάτι σπανιότατο, να αποσπάσει το Μεγάλο Βραβείο στο Φεστιβάλ των Καννών (το 1955 μετανομάστηκε σε Χρυσό Φοίνικα), τη Χρυσή Άρκτο του Διεθνούς Φεστιβάλ του Βερολίνου και το βραβείο BAFTA Καλύτερης ξένης ταινίας.