Η αφίσα της ταινίας Μια Ξεχωριστή Μέρα

Σκηνοθεσία: Ettore Scola
Παίζουν: Sophia Loren, Marcello Mastroianni, John Vernon
Διάρκεια: 110 λεπτά
Χώρος Προβολής: Αμφιθέατρο Θ. Αγγελόπουλος – Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας — 23/04/2015, 21:30
Είσοδος: 4 ευρώ, ελεύθερη κάτω των 18

8 Μαΐου 1938. Η Ρώμη φορά τα καλά της για να υποδεχτεί για πρώτη φορά τον Αδόλφο Χίτλερ. Με φόντο φασιστικές φανφάρες, παρελάσεις και τυμπανοκρουσίες, μια καταπιεσμένη νοικοκυρά κι ένας κατατρεγμένος ομοφυλόφιλος συναντιούνται τυχαία και ζουν τη δική τους ξεχωριστή μέρα. 

Ο Ετόρε Σκόλα με  προχωρημένη, πρωτοποριακή και γεωμετρική σκηνοθεσία δημιουργεί την ωραιότερη ίσως ταινία του,  σκιαγραφώντας τις ορατές και αόρατες πτυχές μιας συγκινητικής, βαθιά ανθρώπινης ιστορίας. Δαιδαλώδεις πολυκατοικίες, κλειστά διαμερίσματα, σκάλες και ύψη δίνουν έμφαση στην κοινωνική και πολιτική καταπίεση, ενώ η σκηνοθεσία σε πραγματικό χρόνο και με «πεδίο μάχης» μια ταράτσα και απλωμένες μπουγάδες,  απογειώνει την ένταση των συναισθηματικών εκρήξεων και της τελικής απελευθέρωσης των  δύο αυτών μοναχικών ανθρώπων.

Ο Μαρτσέλο Μαστρογιάνι και η Σοφία Λόρεν, το πιο χαρακτηριστικό ντουέτο του ευρωπαϊκού κινηματογράφου, ξεπερνούν τον εαυτό τους και κάνουν την «Ξεχωριστή Μέρα» του Ετόρε Σκόλα μια πραγματικά ξεχωριστή και αξέχαστη ταινία.

Ήταν υποψήφια για δύο Όσκαρ και για το Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ των Καννών το 1977.