Η αφίσα της ταινίας Ο Δάσκαλός μου το Χταπόδι

Όσκαρ καλύτερου ντοκιμαντέρ 2021
Προβολή σε συνεργασία με το ΔΗΜΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

Σκηνοθεσία: Pippa Ehrlich, James Reed
Documentary | K-7 | USA
Διάρκεια: 85 λεπτά
Χώρος Προβολής: Δημοτικό Πάρκο ΟΣΕ – Πάρκο Ευκαλύπτων — 25/08/2021, 21:00
Είσοδος ελεύθερη

Τι είναι αυτό που κάνει τους ανθρώπους να αγαπούν τα ζώα; Είναι πολλά πράγματα μαζί και μέσα σε αυτά είναι μια ιστορία, μια εικόνα ή απλά ένα ντοκιμαντέρ. «Ο δάσκαλος μου, το χταπόδι» είναι ένα φιλοζωικό αριστούργημα, που είναι όλ’ αυτά και ακόμη παραπάνω. 

Βραβευμένο με το φετινό Οσκαρ καλύτερου ντοκιμαντέρ, το Ο Δάσκαλός μου το Χταπόδι, είναι μια βουτιά στον μαγικό κόσμο ενός πλάσματος που αγκαλιάζει τον άνθρωπο φίλο του, κυνηγιέται με τους καρχαρίες, έβγαινε για λίγο στην ξηρά και όταν είχε κέφια έπαιζε με τα ψάρια. Ναι, όλα αυτά τα κάνει ένα χταπόδι στο αριστουργηματικό ντοκιμαντέρ των Pippa Ehrlich, και James Reed, στο οποίο πρωταγωνιστεί ο γνωστός wildlife κινηματογραφιστής Graig Foster και ένα θηλυκό χταπόδι.

Το «Ο δάσκαλος μου, το χταπόδι» καταφέρνει να γίνει ένα οδοιπορικό στην ουσία της φιλοζωίας και της οικολογίας. Οι δημιουργοί του και ο πρωταγωνιστής είναι ξεχωριστές περιπτώσεις ανθρώπων που αγαπούν τη φύση και τα ζώα, με τεράστιες γνώσεις πάνω στο θέμα και τη ζωή τους αφιερωμένη στην κατανόηση της σχέσης μας με τα ζώα και τη φύση. Στο «Ο δάσκαλός μου, το χταπόδι» δεν γίνεται να μην καταλάβεις «τι θέλει να πει ο ποιητής». Δεν γίνεται να μην σε γοητεύσει αυτό το υπέροχο ενάλιο δράμα. Και τα βασικά θέματα της βιοηθικής είναι εκεί, μπροστά μας.

Το σπουδαίο με το φιλμ είναι ότι ο Foster και οι σκηνοθέτες γνωρίζουν την ουσία της φιλοζωίας και της οικολογίας και δεν ρέπουν προς τον ανθρωπομορφισμό. Δεν είναι τυχαίο που o Foster δεν δίνει όνομα σε ένα ζώο με το οποία είχε σχεδόν καθημερινή επαφή για ένα (1) χρόνο! «Δεν ήταν pet για να του δώσω όνομα» εξηγεί ο ίδιος. Η επικέντρωση στα κατοικίδια (μας) είναι μόνο μια πλευρά της φιλοζωίας.

Το «Ο δάσκαλος μου, το χταπόδι» είναι κάτι παραπάνω από ένα ντοκιμαντέρ με ένα χταπόδι. Το αποτέλεσμά του είναι μια πορεία κατανόησης της σχέσης της ανθρώπινης ύπαρξης με το περιβάλλον της. Ένα φιλοσοφικό έργο για την ανθρώπινη κατάσταση σήμερα, τον δεσμό της με τον πλανήτη και ταυτόχρονα ένα εικαστικό ποίημα που ίσως καταφέρει να αλλάξει τον τρόπο σκέψης κάποιων ανθρώπων και να γεννήσει νέους φιλόζωους ανάμεσα στα παιδιά.