Η αφίσα της ταινίας Η Νύχτα των Ζωντανών Νεκρών

Σκηνοθεσία: George A. Romero
Horror | USA
Παίζουν: Duane Jones, Judith O’Dea, Karl Hardman
Διάρκεια: 96 λεπτά
Χώρος Προβολής: Baba Yaga — 01/11/2017, 21:30
Είσοδος ελεύθερη

Δυο αδέρφια, ο Johnny και η Barbra, πηγαίνουν στο νεκροταφείο της παλιάς τους πόλης για να επισκεφτούν τον τάφο του πατέρα τους. Ο Johnny φοβίζει την Barbra, θυμίζοντάς της πόσο την είχε τρομοκρατήσει όταν, παιδί ακόμη, την απειλούσε οτι οι νεκροί είχαν σηκωθεί για να την πιάσουν. Σύντομα όμως ο εφιάλτης της Barbra γίνεται πραγματικότητα…

Γυρισμένη στα τέλη του ’60 με ελάχιστο budget, η Νύχτα των Ζωντανών Νεκρών, διατηρεί και σήμερα την αμετριαστη υπεροχή της στο είδος, αποτελώντας μια από τις πιό κλασικές ταινίες τρόμου όλων των εποχών. 

Η  ταινία είναι μια παραβολή και αποτελεί μια μικρογραφία του κοινωνικού συνόλου, ενός μικρόκοσμου υπό την απειλή της εξαφάνισης. Το φιλμ λειτουργεί ως μια κοινωνιολογική μελέτη που επικεντρώνεται εξίσου στο φύλο, τη φυλή και τις ηλικίες των ηρώων. Με την πραγματιστική, σχεδόν ντοκιμαντερίστικη προσέγγισή της, η ταινία  αγγίζει τα προβλήματα που απασχόλησαν την Αμερική στα τέλη της δεκαετίας του ‘60: πολιτική αναταραχή, ρατσισμός, φόβος για τον όχλο, κλπ.Η  νύχτα των ζωντανών νεκρών είναι αποτελεσματική όμως και σε ψυχαγωγικό επίπεδο, αφού αποτελεί ένα έντονο, εφιαλτικό, κλειστοφοβικό ταξίδι στον αποκαλυπτικό τρόμο. Άξια έχει κερδίσει τη φήμη της κλασικής ταινίας για όλους τους λάτρεις του φανταστικού και του τρόμου.

Ο δημιουργός της, Τζωρτζ Άντριου Ρομέρο (George Andrew Romero, 4 Φεβρουαρίου 1940 – 16 Ιουλίου 2017) ήταν Αμερικανοκαναδός σκηνοθέτης, σεναριογράφος και μοντέρ του κινηματογράφου, γνωστός για τις ταινίες τρόμου που σκηνοθέτησε με θέμα μια φανταστική κυριαρχία των ζόμπι.Ο Ρομέρο χαρακτηρίζεται συχνά ως πρωτοπόρος με μεγάλη επίδραση στο είδος της ταινίας τρόμου. 

H προβολή πραγματοποιείται με την υποστήριξη της ομάδας Puppet Myth και εγκαινιάζει την συνεργασία της λέσχης με το Baba Yaga για μια σειρά ειδικών αφιερωμάτων και προβολών με ελεύθερη είσοδο