Η αφίσα της ταινίας Η Νύχτα του Κυνηγού

Σκηνοθεσία: Charles Laughton
Παίζουν: Robert Michum, Shelley Winters
Διάρκεια: 93 λεπτά
Χώρος Προβολής: Κεντρική Σκηνή ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καλαμάτας — 28/02/2013, 21:30
Είσοδος: 4 ευρώ, ελεύθερη κάτω των 18

Ισορροπώντας ανάμεσα στο φιλμ νουάρ και την αλληγορία, η Νύχτα του Κυνηγού αποτελεί ένα από τα πιο αινιγματικά αριστουργήματα του κινηματογράφου, δοσμένο με ποίηση και λυρισμό από τον ηθοποιό Τσαρλς Λότον, στο πρώτο και μοναδικό σκηνοθετικό εγχείρημά του.

Βασισμένο στην αληθινή ιστορία του εγκληματία Χάρι Πάουερς, που καταδικάστηκε σε απαγχονισμό το 1932 για τη δολοφονία δυο γυναικών και τριών παιδιών, το σενάριο επικεντρώνει στο απόλυτο κακό, δοσμένο μοναδικά από τον Ρόμπερτ Μίτσαμ και στο απόλυτα καλό, στην αθωότητα και την αφέλεια των παιδικών μας χρόνων.

Το στυλ και τα μοτίβα της ταινίας πηγάζουν από το γερμανικό εξπρεσιονισμό (αλλόκοτες σκιές, σουρεαλιστικά σετ και παράξενες γωνίες λήψης) για να δημιουργήσουν ένα τεταμένο κλίμα που αντανακλά στην διαταραγμένη ψυχοσύνθεση ενός εγκληματία, τοποθετώντας το δίπολο καλό – κακό αντιμέτωπο με τα λυρικά στοιχεία της φύσης.

Η Νύχτα του Κυνηγού εξαιτίας της πρωτότυπης κινηματογράφησής της,  γνώρισε παταγώδη αποτυχία κατά την πρώτη της προβολή. Με την πάροδο του χρόνου αναγνωρίστηκε από τους κριτικούς και απέκτησε μεγάλη φήμη σε μεταγενέστερους κινηματογραφιστές, όπως ο Ντέιβιντ Λιντς, ο Μάρτιν Σκορτσέζε, ο Τζιμ Τζάρμους και οι αδερφοί Κοέν, ώστε σήμερα να θεωρείται ένα από τα αριστουργήματα του παγκοσμίου κινηματογράφου.

Το 2008, τα «Κινηματογραφικά Τετράδια» («Le cahiers du cinema»), ένα από τα πιο γνωστά κινηματογραφικά έντυπα, κατέταξε την Νύχτα του Κυνηγού δεύτερη στον κατάλογο με τις ωραιότερες ταινίες από την εποχή της γέννησης του κινηματογράφου ως τις ημέρες μας.