Η αφίσα της ταινίας Ο Μεγάλος Λεμπόφσκι

Σκηνοθεσία: Joel Coen, Ethan Coen
Παίζουν: Jeff Bridges, John Goodman, Julianne Moore
Διάρκεια: 117 λεπτά
Χώρος Προβολής: Αμφιθέατρο Θ. Αγγελόπουλος – Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας — 02/02/2017, 21:30
Είσοδος: 4 ευρώ, ελεύθερη κάτω των 18

Ο “The Dude” Lebowski, άνεργος χίπης, και ο φίλος του Walter, βετεράνος του Βιετνάμ, προσπαθούν στα διαλείμματα ενός τουρνουά μπόουλινγκ να ξεδιαλύνουν την υπόθεση μιας απαγωγής και της συνωνυμίας του πρώτου μ’ έναν διάσημο εκατομμυριούχο.

Δύο χρόνια μετά το οσκαρικό Fargo, οι αδελφοί Cohen εμπνέονται από το έργο του Raymond Chandler και ειδικότερα από τον «Μεγάλο Ύπνο», και δημιουργούν ένα μοναδικό κινηματογραφικό υβρίδιο με εκπληκτικά σκηνοθετικά ευρήματα (εντυπωσιάζουν οι στιλιζαρισμένες ονειρικές σεκάνς), φοβερό χιούμορ, εκλεκτό soundtrack (Ellington, Dylan, Mancini, Beefheart κ.α.), έναν αντι-ήρωα Jeff Bridges που μοιάζει να γεννήθηκε για να παίξει αυτόν τον ρόλο και μερικούς από τους πιο φευγάτους χαρακτήρες που έχουν υπάρξει ποτέ.

Ταινία υπονομευτικά αιχμηρή, το “The Big Lebowski” αποτελεί καυστικό σχόλιο πάνω στον αμερικάνικο τρόπο σκέψης. Ξεπέρασε γρήγορα την αρχική εμπορική απογοήτευση και τις χλιαρές κριτικές, λατρεύτηκε από τους απανταχού σινεφίλ και απέκτησε μια αδιαμφισβήτητη cult αξία.

Το 2014, η Βιβλιοθήκη του Αμερικάνικου Κογκρέσου πρόσθεσε την ταινία στο Εθνικό Μητρώο Κινηματογράφου, ως «πολιτιστικά, ιστορικά και αισθητικά σημαντική»