Η αφίσα της ταινίας Ο Τρίτος Άνθρωπος

Σκηνοθεσία: Carol Reed
Παίζουν: Orson Welles, Joseph Cotten, Alida Valli
Διάρκεια: 104 λεπτά
Χώρος Προβολής: Αμφιθέατρο Θ. Αγγελόπουλος – Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας — 28/01/2016, 21:30
Είσοδος: 4 ευρώ, ελεύθερη κάτω των 18

Από τις σελίδες του ομώνυμου κατασκοπικού μυθιστορήματος του Graham Greene ξεπηδά η καλύτερη Αγγλική ταινία του 20ου αιώνα,  σύμφωνα με το British Film Institute και μια από τις μεγαλύτερες καλλιτεχνικές και εμπορικές επιτυχίες όλων των εποχών.

Ο Τρίτος Άνθρωπος αφηγείται την ιστορία ενός άνεργου συγγραφέα που φτάνει στην πεινασμένη μεταπολεμική Βιέννη μετά από την πρόσκληση ενός φίλου του μόνο και μόνο για να μάθει πως εκείνος σκοτώθηκε πρόσφατα σε ένα παράξενο τροχαίο. 

Μυστήριο, ρομαντικοί έρωτες, επικίνδυνες αποκαλύψεις, το αγχωτικό κλίμα μιας κατακερματισμένης Βιέννης που προσπαθεί να συνέλθει από τον πόλεμο, υποβλητική εξπρεσιονιστική ασπρόμαυρη φωτογραφία, ένα αξέχαστο μουσικό μοτίβο του Άντον Καράς και πάνω απ’ όλα η αινιγματική παρουσία του Όρσον Ουέλς, που εμφανίζεται στο τελευταίο εικοσάλεπτο για ν’ απογειώσει την ταινία στα ύψη!

Nα γιατί ο «Τρίτος άνθρωπος» τιμήθηκε με το Μεγάλο βραβείο στο Φεστιβάλ των Καννών, Καλύτερης ταινίας στα Bafta, το Οσκαρ καλύτερης φωτογραφίας, και συνεχίζει να συγκινεί με τρόπο απαράμιλλο το κοινό ακόμα και σήμερα. 

Από όλες τις ταινίες που έχω δει, αυτή ενσαρκώνει τη μαγεία του να πηγαίνεις σινεμά.

Roger ebert