Η αφίσα της ταινίας Οδύσσεια του Διαστήματος

Σκηνοθεσία: Stanley Kubrick
Παίζουν: Keir Dullea, Gary Lockwood, William Sylvester
Διάρκεια: 160 λεπτά
Χώρος Προβολής: Κεντρική Σκηνή ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καλαμάτας — 19/01/2015, 21:30
Είσοδος: 4 ευρώ, ελεύθερη κάτω των 18

Η Οδύσσεια του Διαστήματος, αποτέλεσμα σκληρής εργασίας δύο τετραπέρατων ανθρώπων του Stanley Kubrick και του Arthur Clarke αποτελεί ένα επικών διαστάσεων φιλοσοφικό δοκίμιο πάνω στην πορεία του ανθρώπινου γένους μέσα στο χώρο και το χρόνο. Το υπαρξιακό αίνιγμα, η μοναξιά και η μηδαμινότητα του ανθρώπου μέσα στο σύμπαν, το μυστήριο της ζωής και του θανάτου τέθηκαν για πρώτη φορά με τέτοια βαθύτητα σε μια ταινία επιστημονικής φαντασίας, η οποία έτσι κι αλλιώς εντυπωσίασε με την υπερσύγχρονη αισθητική και το κινηματογραφικό της στυλ, ενώ ο ήχος όσο και η μουσική αποτελούν τα βασικά αφηγηματικά της μέσα.

Χρόνια αργότερα ο Arthur Clarke είπε: «Ο Kubrick ήταν αποφασισμένος να δημιουργήσει ένα έργο τέχνης που θα διέγειρε τα συναισθήματα του θαυμασμού, του φόβου, ακόμα και του τρόμου, αν χρειαζόταν». Και προφανώς το πέτυχε.

Έχει ψηφιστεί και καταχωριστεί επανειλημμένως ανάμεσα στις σπουδαιότερες ταινίες στην ιστορία του κινηματογράφου ενώ η βιβλιοθήκη του αμερικανικού Κογκρέσου τη χαρακτήρισε εθνική κληρονομιά μεγάλης πολιτισμικής σημασίας.